Jef Geys: Quadra

 
Dessin pour biennale de V...
 
Ortie, 1999

Over de expositie

Al meer dan vijftig jaar ontwikkelt JEF GEYS zijn veelvormige artistieke project vanuit zijn dorp Balen in de Kempen. Deze streek op de grens van België en Nederland onderscheidt zich van het aangrenzende industriële landschap, door een relatief intact bewaarde natuur. Jef Geys, wiens oeuvre aansluit bij de conceptuele kunst, wil de esthetica uitbreiden tot het domein van de ethiek en zelfs dat van de politiek. Zijn werk heeft talloze, vanzelfsprekende banden met de sociale context waarin het verankerd is en heeft een uitgesproken autobiografische dimensie. Daarom vinden veel van zijn acties plaats op de snijlijn van de privésfeer en de openbare ruimte: deelname aan een lokale staking, onderzoek naar de volkstaal, planten zaaien in zijn tuin… In 2009 nam hij als Belgische vertegenwoordiger deel aan de Biënnale van Venetië en presenteerde daar zijn Quadra Medicinale, dat eens te meer blijk geeft van zijn interesse voor de notie ‘terroir’. Voor dit interdisciplinaire en coöperatieve project vroeg hij vier personen om in hun respectieve steden (Villeurbanne, NYC, Moskou, Brussel) in een kwadrant van een vierkante kilometer wilde planten te verzamelen met de utopische bedoeling om aan daklozen te leren hoe ze zich kunnen verzorgen met wat in de straat groeit.

Op uitnodiging van het MAC’s zal Jef Geys in 2018 het Quadraproject op de site van Le Grand-Hornu verderzetten. In de lente zal hij hier acht plantenbakken plaatsen die de schematische vorm hebben van de geopolitieke grenzen van acht Europese landen: Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Portugal, Groot- Brittannië, Frankrijk en België. In deze ‘tuinen’, die allemaal dezelfde oppervlakte hebben (zoals in de befaamde Atlas à l’usage des artistes et des militaires van Marcel Broodthaers), worden wilde planten gezaaid die typisch zijn voor deze regio’s om vervolgens hun natuurlijke evolutie in deze biotopen te observeren. Net als voor het Belgische paviljoen in Venetië, wordt voor Quadra, dat wordt georganiseerd in samenwerking met het zoölogisch laboratorium van de Université de Mons, in de acht landen een correspondent gemobiliseerd en het project zal fungeren als kader voor een kritische reflectie over de krachtverhoudingen tussen naties en over ecologische thema’s waar de kunstenaar al altijd interesse voor had. Naar aanleiding van deze tentoonstelling, waarvan Françis Mary commissaris is, zal de kunstenaar een speciaal Grand-Hornu-nummer van het Kempens Informatieblad uitgeven, een publicatie die hij al sinds 1977 regelmatig als communicatiemiddel gebruikt.

Quadra wordt georganiseerd in 8 bakken waarvan de vorm op schematische wijze de grondgebieden van acht Europese landen herneemt: Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Portugal, Groot-Brittannië, Frankrijk en België. Om elke vorm van hiërarchie te onderdrukken, heeft elke bak een oppervlakte van vier vierkante meter, ongeacht de grootte van het land waar het naar verwijst. Er worden wilde, ‘eenvoudige’ planten in ondergebracht die zich ontwikkelen in de biotopen eigen aan de sectoren waar ze vandaan komen. Alleen de tijd maakt het mogelijk om fenomenen te observeren zoals kolonisatie, het verdwijnen en verspreiden dat eigen is aan het samenleven van de soorten die hier op natuurlijke wijze evolueren met een minimum aan externe interventie.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 23 sep 2018
Musée des Arts Contemporains (MAC's) Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82
B-7301 Hornu
+32-65652121

open: di t/m zo 10.00-18.00, gesloten op 25 dec en 1 jan, entree € 8,00


Kunstenaar

Jef Geys


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius