Merijn Bolink: Brave New World 2018


Over de expositie

In zijn sciencefictionroman 'Brave New World' uit 1946 beschreef de Britse schrijver Aldous Huxley een door technologie en rationalisme beheerste wereld en de invloed daarvan op het menselijke individu. Het verhaal vangt aan in het jaar 2540, 632 jaar nadat Ford de eerste T-Ford introduceerde. Net als Huxley interesseert Merijn Bolink zich voor de toekomstige wereld, een wereld waarin artificiŽle intelligentie het menselijke brein- en wellicht de menselijke ziel - lijkt te gaan overtreffen. Laten we zeggen dat Bolink's Brave New World aanvangt in 2009, het jaar waarin Google de beeldherkenningsapplicatie Goggle introduceerde: een besturingssysteem voor computers en mobiele telefoons dat objecten, teksten, barcodes, logo's, etc kan herkennen, definiŽren, en herleiden. Bolink gebruikt het programma om te ontdekkern hoe de wereld er uit zou zien als de computer menselijke input vrijelijk kan interpreteren. Het resultaat lijkt even irrationeel als poŽtisch en zet ons aan het denken over de vraag: hoe ziet de wereld er uit als deze wordt bepaald door robots en computers? Is er sprake van een utopische wereld waarin dood, honger en verderf voorgoed zijn verdwenen of belanden we in een dystopische ofwel verre van ideale wereld waarin de mens, zoals wij die nu kennen, heeft plaatsgemaakt voor een vooralsnog onbekend wezen? Eťn dat niets meer over zichzelf te zeggen heeft? Zullen, zoals hedendaagse schrijvers als Michel Houelebecq beweren, vrijheid en individualisme de mens voorgoed aan leegte en eenzaamheid onderwerpen? En is god de oplossing? Of de kunst, de wetenschap of Goggle? Wie zal het zeggen? Een ding is zeker: wie zich verdiept in de wereld van Merijn Bolink blijft geloof houden in schoonheid en creatie.

Merijn Bolink (1967, Amsterdam) studeerde van 1987-1992 aan Artez Enschede (voormalig AKI).
Tentoonstellingen (selectie): Galerie Fons Welters, Galerie Ton de Boer, Groninger Museum, Kunstraum DŁsseldorf, Kunstvereniging Diepenheim, Museum van Loon, De Vishal (Haarlem).
Awards: Amsterdam Public Art Award, Mid America Arts Alliance Award, Charlotte KŲhler Award.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 18 mei 2018
LangArt
Laurierstraat 82
1016 PP Amsterdam
06-54345842

open: wo t/m za 13.00-17.00, en op afspraak, , Zie ook Artist First!, een samenwerking van Dapiran Art Project Space, Francis Boeske projects, Lang Art en The Gallery Club.


Kunstenaar

Merijn Bolink


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius