Weggegooide tijd


Over de expositie

Hoe bepaal je wat een schat is of een prul? Wat telt als archeologie en wat als gewoon een scherf? Moet er duizend jaar verstrijken, of kun je ook archeoloog zijn van je eigen tijd? En wie bepaalt dat eigenlijk? Deze en meer vragen zijn uitgangspunt voor de presentatie Weggegooide tijd, een tentoonstelling in de patio van Museum Het Valkhof. In het kader van het plugin-programma in het Duitse Schloss Ringenberg hebben de jonge curatoren Thorsten Schneider en Adelheid Smit een aantal kunstenaars uitgenodigd op zoek te gaan naar verborgen sporen van de tijd. Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, Matthias Schamp en Domas van Wijk nemen de archeologische verzameling van Museum Het Valkhof als uitgangspunt om op speelse wijze uit te zoeken hoe we tegen oude en nieuwe voorwerpen aankijken en hoe we de betekenis van deze objecten bepalen.

De installatie Producing time in between other things van het kunstenaarsduo Iratxe Jaio (1976, Baskenland) en Klaas van Gorkum (1975, Nederland) draait om het (werkend) verleden van de grootvader van Van Gorkum. Aan de hand van foto’s, bewegend beeld en houtsnijwerk – gemaakt door de grootvader en door de kunstenaars zelf – vragen Jaio en Van Gorkum zich af hoe ‘arbeid’ in recente generaties is veranderd en wat de omgeving van een museum doet met het tentoongestelde ambachtswerk: verandert de waarde binnen museummuren?

Matthias Schamp (1964, Duitsland) speelt een subtiel, vaak humoristisch spel met hoge en lage cultuur, waarbij hij geen onderscheid maakt tussen beeldhouwkunst, schilderkunst of performance en op straat gevonden afval of een demonstratie. In Museum Het Valkhof biedt hij verrassende en poëtische alternatieve interpretaties van objecten in de archeologische collectie van het museum.

Domas van Wijk (1993, Nederland) creëert vooral installaties en onderzoekt hoe hij zijn invloed op zijn eigen kunstwerken zo klein mogelijk kan maken. Voor Weggegooide tijd maakt hij nieuwe werken als onderdeel van een serie ‘archeologische vondsten’ die hij sinds een aantal jaren verzamelt.

Bij de tentoonstelling Weggegooide tijd verschijnt een gelijknamige publicatie.

Weggegooide tijd maakt deel uit van het plugin-programma dat is geïnitieerd door Schloss Ringenberg in het Duitse Hamminkeln. Twee jonge curatoren, een Nederlandse en een Duitse, krijgen een half jaar de tijd twee tentoonstellingen te organiseren met jonge kunstenaars. Deze editie in Museum Het Valkhof is samengesteld door Thorsten Schneider en Adelheid Smit.

Plugin wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie en de INTERREG VA-partners: MWEIMH NRW, Provincie Gelderland, Kunststiftung NRW, Niederrheinische Sparkasse Rhein-Lippe, ArtEZ hogeschool voor de kunsten het Mondriaan Fonds.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 17 jun 2018
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024-3608805

open: Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur., Open op maandagen in de korte vakanties (dus niet in de zomervakantie), beide Paasdagen, beide Pinksterdagen, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag., Gesloten op overige maandagen, Koninginnedag, vrijdag van de intocht van de Vierdaagse, 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag., Op de website vindt u altijd de meest actuele informatie., , Entree 19 jaar en ouder € 9,00, 6 t/m 18 jaar: € 4,50, Museumkaart gratis


Kunstenaar