Zeeën en kusten

 
Sonja Brussen
 
Janhendrik Dolsma
 
Janhendrik Dolsma
 
Rutger Hiemstra
 
Ad Kempers
 
Herman Kolker
 
Edith Madou
 
Niels Schouten
 
René Tweehuysen
 
Ed Ubels
 
Margreet Zwetsloot

Over de expositie

De kust is de plek waar land, zee en lucht samenkomen. Rotsen, stranden, woeste wateren, stille wateren. Bij nacht en ontij of op een lichte zomerdag. Schilders raken er niet over uitgejubeld en dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Bij Rutger Hiemstra torenen de wolken hoog en soms dreigend boven een lage Groningse horizon. Herman Kolker kiest juist een hoog standpunt voor een Iers wadlandschap dat in wazige verten overgaat in de bleke blauwen van stille grijzen van de lucht.. Ed Ubels laat de golven uiteenspatten tegen ruige rotsen van exotische kusten. René Tweehuysen geeft de mens en zijn activiteiten een rol in zijn werk: een haven, met schepen bijvoorbeeld. Technisch een verhaal apart: 17e eeuwse technieken in de eenentwintigste eeuw.

Janhendrik Dolsma raakt niet uitgepraat over ons eigen vlakke strand, met name de strook waar het water is of net geweest is, waar het natte zand als een spiegel lucht en licht weerkaatst. Met een fotografische precisie toont hij de sporen van het water in het zand, de ribbels,de putjes hier en daar een schelpje. De zon verschuilt zich, maar het licht is overal.

Niels Schouten kiest voor het grote gebaar met de verf: het paletmes. Je ziet bij hem verschillende graden van abstractie. Soms laat hij nog herkenbare kustlijn zien, een partij krijtrotsen, een rij huisjes, maar als het moet, of als het hem uitkomt, gaat hij tot de essentie: een vlak met kleurige horizontale banen. Strand- zee – lucht.

Sonja Brussen en Ad Kempers schilderen lekker pasteus. De verf mag er zijn. Het beeld moet tenslotte uit de verf komen. Sonja schildert buiten, en plein air. Ze gaat erop uit om het moment te vangen, de snelheid van het licht, de verandering van de wolken, het is een jacht en een dagelijkse zoektocht naar licht, lucht en ruimte. Ad Kempers maakt ter plekke schetsen of neemt een beeld mee in zijn hoofd. Dit beeld moet bezinken en zich ontdoen van overtolligheden. De werkelijkheid wordt als het ware gestript tot de essentie.

Twee keramisten vullen het verhaal aan: Margreet Zwetsloot met haar tijdloze droomschepen varend op de golven van fantasie en herinnering. Edith Madou maakt vis van keramiek. Ze bindt die in bosjes, hangt ze te drogen of presenteert ze op een schaal, in ijs, met een schijfje citroen. Lekker. Vis moet zwemmen. Deze niet. Zo’n levensecht gebakken visje… wie zou daar geen trek in hebben?


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 24 jun 2018
Galerie Van Strien
Vaart NZ 176
7833 HJ Nieuw-Amsterdam (Emmen)
0591-551630

open: vr t/m zo 13.00-17.00, en op afspraak