Paul Mpagi Sepuya: Double enclosur

 
Mirror study, 2016

Over de expositie

Sepuya gaat in zijn tentoonstelling Double Enclosure de dialoog aan met zichzelf als kunstenaar, zijn onderwerpen en de toeschouwer. Hij becommentarieert het medium van fotografie als constructie van verlangen: het verlangen om dingen vast te leggen, te kijken, aan te raken en te bewaren. Door een combinatie van gedrapeerde stof, zorgvuldige inkadering en gelaagdheid van afbeeldingen van bestaand werk, ziet de kijker armen, dijen, torso's en handen, maar zelden het hele lichaam van het onderwerp. De toeschouwer wordt hiermee visueel uitgedaagd om de constructie van het beeld te ontrafelen. Met deze beeldende strategie, waarmee hij verwijst naar een homo-erotische visuele cultuur, onderzoekt hij de productieve en kritische kracht van verlangen als essentieel onderdeel van zijn werk.

De tentoonstelling bestaat uit een vrije selectie aan werken uit series die Sepuya ontwikkelde in de afgelopen drie jaar. Zijn foto's bevatten vaak fragmenten of samenvoegingen van eerder werk, die als stroken of knipsels in het beeld verschijnen, de cameralens overlappen of op de studiospiegel zijn geplakt waarin hij fotografeert. Hij houdt zich ver verwijderd van digitale toepassingen, door in zijn studiospiegel te schieten en zijn variatie aan materialen samen te trekken in één vlak. Zijn beelden zijn dus geen achteraf gemaakte collages, maar ingenieuze composities die voor de lens worden gecreëerd en in één keer worden vastgelegd. De geportretteerden, de camera en zijn statief en afdrukken van eerdere afbeeldingen komen zo samen in gelaagde, collageachtige composities, die een actieve vorm van kijken vereisen. Door constant de camera als centraal motief in het beeld tot ons te richten, maakt Sepuya bovendien de toeschouwer bewust van zichzelf. De constructie van beeld gebeurt immers niet alleen via de fotograaf, maar is sterk afhankelijk van de interpretatie van de kijker. Paul Mpagi Sepuya speelt hiermee een zelfbewust spel van presentatie en verhulling, het verkennen van oppervlak en reflectie, lens en spiegel, aanraken en traceren. Zijn provocerende aanpak wekt een gevoel van verlangen op, om te zien wat verborgen is.

OPENING EN ARTIST TALK
De tentoonstelling Double Enclosure van Paul Mgpagi Sepuya wordt geopend op donderdag 13 september. Op 14 september organiseert Foam Beyond the Male Gaze. Tijdens deze avond vertellen fotografen Paul Mpagi Sepuya en Senta Simond, die gelijktijdig haar portretten toont in Foam, over hun werk.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 18 nov 2018
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
020-5516500

open: ma t/m zo 10.00-18.00, do en vr 10.00-21.00, gesloten op 30 april , entree € 11,00


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius