Druk in Den Haag: 500 jaar boeken in 30 verhalen


Over de expositie

Op 4 september 1518 werd voor het eerst een boek gedrukt in Den Haag: Die wandelinghe der bloemen. Daarvan is maar één exemplaar bewaard gebleven. Over dat boek(je) en zijn drukker, Hugo Jansz. Van Woerden, en over nog veel meer presenteert Huis van het boek dertig verhalen. Verhalen over de belangrijke rol van het boek in de hofstad Den Haag van 1518 tot nu. De bezoeker loopt aan de hand van archiefstukken, boeken, gravures, foto’s en gefilmde interviews door vijf eeuwen boekenstad Den Haag met zijn beroemde drukkers, uitgevers, verzamelaars, boekverkopers en ontwerpers. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling zelf hun herinneringen toevoegen aan een plattegrond van Den Haag.

Van handschriften tot beroemde verzamelaars
De tentoonstelling begint met handschriften uit Haagse kloosters en het Visboek van Adriaen Coenen uit 1579. Op gravures van de Ridderzaal is te zien dat er aan het eind van de late zestiende eeuw boekenkramen stonden. Ook is er aandacht voor beroemde Haagse verzamelaars zoals vader en zoon Meerman, de Oranjes en Baron van Westreenen. Hun boekencollecties hebben uiteindelijk geleid tot de oprichting van de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno.

Drukken, uitgeven en verkopen
Meesterdrukker Jean François van Royen, die woonde en werkte aan de Van Boetzelaerlaan, was de oprichter van de eerste Nederlandse private press. Bezoekers kunnen zijn pers bekijken in het museum en zelf een afdruk maken op een handpers. Foto’s en archiefstukken herinneren aan de verdwenen boekhandels aan het Noordeinde, waaronder die van gentleman-uitgever en boekhandelaar L.J.C. Boucher.

In 1750 opende Hendrik Scheurleer de eerste particuliere leesbibliotheek in Nederland. Het in 1894 door welgestelde dames opgerichte Damesleesmuseum zetelt inmiddels aan het Nassauplein. Weinig Hagenaars zullen weten dat de Haagse openbare bibliotheek oorspronkelijk een privé-initiatief was van de krant Het Vaderland en dat de eerste vestiging in twee achterkamertjes aan de Prinsegracht was. Via de Toussaintkade en de Bilderdijkstraat belandde de bibliotheek uiteindelijk aan het Spui.

De tentoonstelling is niet alleen te zien in het museum. Het Haags Gemeentearchief toont van 13 augustus t/m 24 september in samenwerking met Huis van het boek | Museum Meermanno hoofdlijnen uit de geschiedenis van het Haagse boek in het Atrium van het Stadhuis.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 23 sep 2018
Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070-3462700


Kunstenaar