John Riddy

 
 
London (Garrick), 20...

Over de expositie

Het moderne leven en het licht waarin we dat zien is al geruime tijd een thema in het werk van John Riddy. De grote kleurenfoto’s van de afgelopen twee jaar tonen uiteenlopende beelden die worden gekenmerkt door noties van vooruitgang: Victoriaanse spoorwegbogen in Londen, een boom bij Riddy’s studio die sinds kort is verlicht met ledlampen, een uitzicht over Lower Manhattan inclusief de High Line, het nieuwe Whitney Museum of American Art en Ground Zero. Grootstedelijke ambitie is op verschillende manieren vastgelegd in opeenvolgende beelden die wisselende aanzichten, ruimtelijke ontwikkelingen of veranderingen in het licht en weer in kaart brengen. De toeschouwer wordt uitgenodigd om na te denken over formele en temporele relaties in en tussen stilstaande beelden die zorgvuldig naast elkaar zijn geplaatst.

Het bewijs van historische vooruitgang dat gegrift is in de bouwwerken die ons omringen, is een constante in Riddy’s werk en is nauw verbonden met zijn gedrevenheid om foto’s te maken die aansluiten bij de alledaagse stedelijke ervaring. De recente werken in deze tentoonstelling zijn gemaakt tijdens wandelingen in het zuiden van Londen en vanuit een hotelkamer in New York. Hun opeenvolging weerspiegelt onze eigen beleving van een wandeling of het uitzicht vanuit een raam dat in de loop der tijd verandert.

Voor mij is fotografie nog interessanter als het correspondeert met wat we weten. Hoe alledaagser het onderwerp, des te groter de complexiteit als het wordt getransformeerd binnen het medium. Ik denk dat het nabeeld boeiender is en het werk langer houdbaar als het correspondeert met wat wij beschouwen als gedeelde ervaring.
John Riddy

Net als bij andere recente series, wordt ieder aspect van deze werken gestuurd en gemaakt door Riddy zelf. Hij ziet het onderzoeken, maken en afdrukken van de foto als onderdelen van één proces dat alleen intuïtief kan zijn als hijzelf de schepper is van al deze aspecten. De uiteindelijke afdruk is bedoeld als resultaat en distillaat van dat proces.


Wanneer en waar

  • Expositie loopt t/m 1 sep 2019
De Pont Museum
Wilhelminapark 1
5041 EA Tilburg
013-5438300

open: di t/m zo 11.00-17.00 , geopend op erkende feestdagen, behalve 25 dec, 1 jan en 30 april, entree € 12,50, museumkaart geldig


Kunstenaar

John Riddy