Luik: Meesterwerken

 
Michel Coxie
 
Paul Delvaux
 
Dirck Hals
 
Alberto Magnelli
 
Jacques Monory
 
Constant Permeke
 
Rik Wouters

Over de expositie

Van meesters uit de Renaissance tot avant-garde bewegingen, over grote internationale figuren (Ingres, Monet, Pissarro, Picasso, Chagall, Arp, Magnelli, Debré, Hantai, Monory, Gilbert & George,…), biedt de tentoonstelling Luik. Meesterwerken een buitengewone reis doorheen de collectie van het museum van Schone Kunsten van Luik. Aan Belgische kunstenaars geen gebrek: Constant Permeke, James Ensor, Emile Claus, de surrealisten René Magritte en Paul Delvaux, Pierre Alechinsky, Marthe Wéry, net zoals de Luikenaars Lambert Lombard, Gérard de Lairesse, Léonard Defrance, Jean Rets …. Sommige belangrijke stukken worden uitzonderlijk uit het depot gehaald. De bezoeker kan eveneens nieuwe aanwinsten ontdekken.

De perfecte gelegenheid voor de bezoekers, uit Luik, de rest van België of het buitenland, om een zeer brede selectie te ontdekken van uitzonderlijke stukken en de rijkdom en complementariteit van deze brede collectie te bewonderen.

Deze tentoonstelling – die meer dan 200 schilderijen en beeldhouwwerken omvat – is bijzonder voor verschillende redenen. Sinds de heropening van La Boverie in mei 2016, werden talrijke werken sinds lang niet meer getoond.

De tentoonstelling Luik. Meesterwerken wil zo een dialoog opzetten tussen verschillende tijdperken en stromingen, niet zonder de bezoeker een aantal bijzondere focussen voor te stellen, op sommige kunstenaars en artistieke stromingen: de luministen Henri Evenepoel en Rik Wouters, de onvatbare James Ensor, Pol Bury en zijn mobiele sculpturen, de Cobra beweging, over een evocatie van het ijzerbekken van Luik doorheen de blik van kunstenaars in de 20e en 21e eeuw. Sommige stukken worden uitzonderlijk uit het depot gehaald: Les Femmes vertueuses van Lambert Lombard, een ensemble beeldhouwwerken en bozetti van de barok beeldhouwer Jean Del Cour, het indrukwekkende Mise au tombeau van Paul Delvaux, alsook een belangrijk aantal werken van de Federatie Wallonië-Brussel.

Als voorbereiding op deze tentoonstelling, en na een eerste volume dat werd gepubliceerd tijdens haar heropening in mei 2016, bereidt het Museum voor Schone Kunsten eveneens de verschijning voor van het tweede volume van de catalogus van collecties. Dit mooie kunstboek omvat eveneens een selectie van ongeveer 120 werken, van commentaar voorzien door kunsthistorici en gekwalificeerde onderzoekers.


Wanneer en waar

  • Expositie loopt t/m 18 aug 2019
La Boverie
Parc de la Boverie 3
B-4020 Luik
+32 4 238 55 01
+32-42219353
open: di t/m zo 10.00-18.00, entree € 12,00