Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst

 
Charissa van Dijk
 
Bart Hess
 
Isaac IsraŽls
 
Carla van de Puttela...
 
Jan Sluijters
 
Isabelle Wenzel

Over de expositie

Naakt of bloot? Deze vraag vormt de rode draad van de exposities Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst 1875-1925 en Het vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst. Het museum voelt de noodzaak om het dualisme dat in de huidige samenleving ten aanzien van naakt en bloot is ontstaan, zichtbaar en bespreekbaar te maken. Waar enerzijds krampachtig en preuts wordt omgegaan met bloot, worden we er anderzijds mee overladen. Naakten van onder anderen Isaac Israels, George Hendrik Breitner en Jan Sluijters worden getoond in combinatie met werk van Viviane Sassen, Carla van de Puttelaar en Bart Hess. Zo koppelt het museum de actuele discussie over het naakt in de beeldende kunst en de maatschappelijke positie van het naakt aan de visie van ruim een eeuw geleden. Zonder gÍne viert Museum Jan Cunen de schoonheid van het naakte lichaam.

Naakt of bloot?
Naakt of bloot, wat is eigenlijk het verschil? De term bloot betekent Ďzonder kleren zijní, een toestand die over het algemeen gepaard gaat met een gevoel van schaamte, zowel voor degene die bloot is als voor de toeschouwer die ermee wordt geconfronteerd. Naakt daarentegen duidt op een natuurlijke vorm van naaktheid die de mens niet in verlegenheid brengt. Bij het kijken naar kunst blijkt er een fine line te zijn tussen deze twee begrippen. Naakt prikkelt, naakt maakt nieuwsgierig, brengt in verlegenheid, confronteert. Museum Jan Cunen geeft ruimte voor opinie en debat: hier kun je vrijuit praten, mag je zijn wie je bent en kun je over jezelf leren door de kunst. Kijk en oordeel zelf!

Toen en nu
Het afbeelden van het naakte lichaam is van alle tijden. De hoeveelheid aan stromingen in de late 19e- en vroeg 20e-eeuwse kunst maakt deze periode bijzonder boeiend om te belichten. Verandert in deze periode naast de wijze van afbeelden ook de visie op het naakt, en andersom? Museum Jan Cunen roept de vraag op of de 19e-eeuwse kijk op het naakte lichaam eigenlijk wel zo anders is dan tegenwoordig. In de media worden we voortdurend geconfronteerd met bloot, terwijl de omgang daarmee een stuk gevoeliger ligt dan enkele decennia geleden. Dit heeft overeenkomsten met de dubbele moraal in de late 19e eeuw: enerzijds werd de maatschappij gekenmerkt door kuisheid en preutsheid, anderzijds werd er op zedelijk gebied vaak een oogje dichtgeknepen. ĎWat je niet ziet, bestaat nietí lijkt opnieuw de tijdgeest en is nu zelfs van toepassing op het beleid van sommige musea.

Vrouwelijk naakt
In lijn met de voorgaande tentoonstellingsreeks Powervrouwen staat de vrouw centraal in Naakt of bloot?. Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst tussen 1875 en 1925 wordt getoond aan de hand van werk van onder andere Isaac Israels, George Hendrik Breitner, Willem Witsen, Suze Robertson en Jan Sluijters. Deze bruiklenen uit diverse Nederlandse museale en particuliere collecties laten zien hoe er meer dan een eeuw geleden werd aangekeken tegen het naakte vrouwenlichaam. Van studieobject om de anatomie te bestuderen tot naakt om het naakt, van kwetsbaar tot krachtig en van taboe tot manier om het lichaam te vieren. Om overeenkomsten en verschillen bloot te leggen tussen de oude en nieuwe standpunten over het vrouwelijk naakt gaat de kunst uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw een dialoog aan met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. Carla van de Puttelaar, Bart Hess, Isabelle Wenzel en Viviane Sassen geven hun kijk op het vrouwelijk naakt. Daarnaast biedt Museum Jan Cunen een podium aan drie recent afgestudeerde kunstenaars: Charissa van Dijk (HKU 2018), MariŽlle Veldhuis (HKU 2018) en Margherita Soldati (Rietveld 2018).


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 19 mei 2019
Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-629328

open: di t/m zo 12.30-16.30, , Toegangsprijzen:, Kinderen (t/m 17jaar) - gratis , Volwassenen (vanaf 18jaar) - Ä 5,00, Museumkaarthouders - gratis , CJP-houders - Ä 3,50