Marta Volkova en Slava Shevelenko: Strange Games

 
Volkova/Shevelenko

Over de expositie

Het Russische kunstenaarsduo: Volkova en Shevelenko zijn geboren en getogen in St-Petersburg in de jaren vijftig vlakbij de Hermitage vol met prachtige Europese en Russische kunstschatten. De Russische kunstenaars waren in het verleden net als in Nederland goed op de hoogte van de Europese kunststromingen vanaf de 17e eeuw tot en met de jaren dertig in de vorige eeuw. Stalin maakte abrupt een einde aan die vrijheid door het Socialisme-Realisme als verplichte stijl op te leggen. Natuurlijk is er na de dooi in de jaren negentig veel meer vrijheid gekomen in de beeldende kunst maar in de politiek is de ‘Homo Sovjeticus’ nog steeds aanwezig. Rede dat vele kunstenaars en intellectuelen het moederland hebben verlaten. Zowel in de jaren negentig als heden ten dage.

Marta en Slava die al jaren in Maastricht wonen zoeken in hun projecten graag de grenzen op tussen werkelijkheid en fictie. Vooral daar waar de werkelijkheid absurde trekken begint te krijgen, vinden zij inspiratie. Zij stellen zich steeds de vraag, hoe de maatschappelijke realiteit en collectieve mythologieën elkaar wederzijds beïnvloeden. Meestal resulteert dat in ruimte vullende installaties. In het verlengde hiervan ligt ook de thematiek van de kleinere werken van het kunstenaarsduo, waarin de fundamentele problemen van de kunst en haar functioneren in de maatschappij onder de loep worden genomen.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 3 mrt 2019
ARTTRA Galerie
Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
020-6259303

open: ma t/m vr 10.00-17.00, In het weekend op afspraak.


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius