Timo Demollin

 
Foundation, 2018

Over de expositie

Uit een groot aantal inzendingen van hoge kwaliteit, werd Timo Demollin dit jaar verkozen tot de winnaar van de Leo XIII Prijs 2018. De jury, bestaande uit Maria Schnyder (curator van museum De Pont), Domeniek Ruyters (hoofdredacteur van Metropolis M) en Ruben Mols (kunstenaar en vertegenwoordiger van Gastatelier Leo XIII), was unaniem in hun besluit en onder de indruk van Demollins werk, Ďdat opvallend trefzeker is voor iemand die pas is afgestudeerd. Demollins praktijk getuigt van gevoeligheid, precisie en analytisch vermogen. Hij verhoudt zich tot een (kunst)historisch gekaderd discours en verbindt dit met actuele vragen over markt werking en institutionele waarden.í Ė uit het juryrapport

Het werk van Timo Demollin verkent de eigendomsverhoudingen, institutionele structuren en economische relaties waar de productie en distributie van kunst aan onderhevig zijn. Belangrijke startpunten hierbij zijn de geschiedenis, architectuur en ideologie van kunstruimtes en de relatie tussen concrete materiŽle productie en de immateriŽle productie van cultureel kapitaal. Dit resulteert in installaties, sculpturen, teksten en tentoonstellingen die processen van waardecreatie en het spanningsveld tussen publieke en private ruimtes adresseren.

Voor zijn verblijf bij Leo XIII start hij een nieuw onderzoek naar de commodificatie van visuele abstractie en de distributie van de geometrisch-abstracte monochroom als schildersformat. Het project vertrekt vanuit recent wetenschappelijk restauratieonderzoek naar een Black Painting van de Amerikaanse minimalistische kunstenaar Ad Reinhardt. De Ďdoodí van dit doek leverde naast nieuwe beelden ook waardevolle kennis op voor kunstverzekeraar AXA, die het onderzoek financierde. Deze verschillende processen van visuele, technische, en financiŽle abstractie verkent Timo Demollin aan de hand van een experimenteel materiaalonderzoek voor een serie monochrome doeken.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 28 feb 2019
Gastatelier Leo XIII
Leo XIII Straat 90H
5046 KK Tilburg


Kunstenaar

Timo Demollin