Retro Fantastic

 
Thomas Dille
 
Simone Klerks
 
Françoise Oostwegel
 
Tessa Posthuma de Bo...
 
Martijn Schoenmaker
 
Karin van de Walle
 
Marian Williams

Over de expositie

Kriebelende gevoelens van nostalgie brengen ons in vervoering als we terugdenken aan de hippie muziek, polkadots, en bloemenprints die de jaren ‘50, ‘60 en 70-tig sfeer kleur gaven. Toch rijst bij ons de vraag, is Dutch Design eigenlijk wel retro? Het feit is namelijk dat Dutch Design pas later in de jaren negentig erkenning heeft gekregen. Dutch Design is meer een manier van denken en ontwerpen en is al decennia sterk geworteld in het Nederlandse designonderwijs. In 1950 werd namelijk al de eerste ‘Dutch Design’ avondopleiding opgericht onder de naam ‘De Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven’. Dit was een broedplaats voor de vele fantastische ontwerpen die wij nu als ‘retro’ bestempelen. Deze ontwerpen hadden voor de plaatselijke reuzen zoals Philips vaak een oplichtende functie in praktische zin en op niveau van innovatie.

Dutch Designers kenmerken zich over het algemeen door hun innovatie en vernieuwingsdrang, maar ze zijn ook zeker niet te trots om terug te kijken naar ontwerpen die in vervlogen tijden al als wiel hebben meegedraaid. Zo wordt het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar versmelten oude ontwerpen met functionaliteit en jeugdsentiment die zo in een vernieuwend, modern jasje worden gehesen. Tijdens de expositie Retro Fantastic kun je je op een fantastische, soms eigenzinnig, speelse wijze laten meevoeren door de jaren ‘50 tot en met ‘70. Met momenten van heimwee en nostalgie, maar ook met de kijk en vernieuwende slagen van nu, waardoor we oude stijlen, stijlvol doorbreken.

Françoise Oostwegel, d'Arti, Thomas Dille, Karin van de Walle, Marian Williams, Rebellenclub, Stook, Simone Klerks, Tessa Posthuma de Boer, The Love Bird Company.

Retro Fantastic Food & Drink design
Een speciaal Retro Fantastic Food & Drink design menu is dagelijks te verkrijgen in restaurant-bar De Stijl.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 5 jun 2019
Design Hotel Artemis
John M. Keynesplein 21
1066 EP Amsterdam
020-7141024