Arthur BriŽt: Rembrandt van de Veluwe

 
Meisje met lauwerkrans

Over de expositie

De op Java geboren Arthur BriŽt volgt vanaf 1884 zijn opleiding aan de Koninklijk Academie in Antwerpen waar hij een studiegenoot was van Vincent van Gogh. BriŽt sluit zijn kunstopleiding in 1888 af met de Prix dí Excellence. Na een verblijf in Parijs, ItaliŽ en BelgiŽ vestigt hij zich in 1892 weer in Nederland. Hij ontdekt Nunspeet op een trektocht vanuit Laren. Vanaf 1893 is hij inwoner van Nunspeet, het kunstenaarsdorp dat zeer in trek was omdat de schilderachtige onderwerpen zich hier in ruime mate aandienden. Hij verblijft afwisselend op het Noord-Brabantse platteland, in Laren en in Nunspeet, waar hij zich ontwikkelt tot een gerenommeerd schilder van verstilde boereninterieurs.

De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van deze kunstenaar, die behalve intieme interieurstukken en sfeervolle landschappen, magistrale portretten schilderde. BriŽt dankt zijn bijnaam ĎRembrandt van de Veluweí aan het feit dat hij net als zijn wereldberoemde voorganger met een sterk licht-donker contrast in zijn schilderijen werkt. Die speciale techniek is een belangrijk kenmerk van de stijl van Rembrandt, Ďclair-obscurí genoemd, die weer geÔnspireerd was door de bekende Italiaanse schilder Caravaggio. Ook in de hantering van zijn penselen is te zien dat hij veel had geleerd van Rembrandt. BriŽt combineert net zoals de grote meester zowel een naturalistische en impressionistische penseelstreek.

BriŽt woont tot zijn overlijden in 1939 in Nunspeet aan de rand van de Zoom. Daar staan de kleine armoedige huisjes van de dagloners, die het onderwerp vormen van zijn schilderijen. Om zelf de regie te houden over de opstelling voor een schilderij richt BriŽt een Ďschildershutí op in zijn tuin, een replica van een zoín boerenvertrek. Later koopt hij zoín huisje en verplaatst het naar zijn tuin. Zo heeft hij dit huisje altijd als inspiratiebron voor de boerenbinnenhuizen, waarmee hij bekend geworden is. BriŽt exposeert zijn werk in binnen- en buitenland en verkoopt schilderijen in zowel Sint Petersburg als Parijs. In Nederland is werk van BriŽt te vinden in het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum te Utrecht, het Drents Museum te Assen, het Singer Laren, het Noord-Veluws Museum en diverse andere musea.

In de tentoonstelling is een prachtige selectie kunstwerken van Arthur BriŽt te zien uit een tiental museumcollecties en ruim dertig privťcollecties.

Boek over BriŽt
Bij de tentoonstelling verschijnt Van Spijk Art Books een monografie over Arthur BriŽt, geschreven door WilliŽtte Wolters-Groeneveld. Het boek is voor Ä 29,95 verkrijgbaar in de museumwinkel.


Wanneer en waar

  • Expositie loopt t/m 29 sep 2019
Noord-Veluws Museum
Winckelweg 17a
8071 DN Nunspeet
0341-250560

open: di t/m za 1.00-17.00, zo 13.00-17.00, entree Ä 9,00


Kunstenaar

Arthur BriŽt