Euan Uglow: Painting Perception

 
Ali, 1995

Over de expositie

Museum MORE brengt als eerste een overzichtstentoonstelling van de Britse kunstenaar Euan Uglow (1932-2000) buiten zijn vaderland. Tientallen naakten, portretten, stillevens en landschappen geven een uniek inzicht in Uglows obsessieve zoektocht naar absolute perceptie. Artistiek directeur Ype Koopmans: "Uglows radicale en experimentele oeuvre kan zich gemakkelijk meten met het werk van gevierde landgenoten Francis Bacon en Lucian Freud. Maar hij hield graag afstand tot de kunstwereld, was niet uit op stardom en bouwde vooral een grote reputatie op als artists' artist". Niettemin groeide Uglows faam door verzamelaars als popster David Bowie en designer Paul Smith en het feit dat één van zijn schilderijen tot nu toe nooit geëxposeerd mocht worden, omdat de latere Mrs. Cherie Blair daarvoor naakt model heeft gestaan. Koopmans: "Met Uglow zoekt Museum MORE de grenzen op. Zijn werken hebben een sterke sculpturale en monumentale kwaliteit. Voorbij de academische conventies bouwde Uglow voort op meesters als Morandi en verder terug naar Poussin en vooral de renaissancekunstenaar Piero della Francesca". In samenwerking met de Britse Uglow-expert Catherine Lampert (oud-directeur Whitechapel Gallery) stelt gastconservator Feico Hoekstra de tentoonstelling samen.

Euan Uglow was een van de 15 belangrijkste hedendaagse kunstenaars, die t.g.v. de opening van Tate Modern gefotografeerd werd door Lord Snowdon voor Vogue magazine.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt ook een rijk-geïllustreerd boek. Auteurs zijn Paul van den Akker, Feico Hoekstra en Catherine Lampert. ISBN 9789090317205 | NUR 642 | MORE BOOKS | Gorssel 2019 | ingenaaid | 96 pagina's. Bestelinformatie MORE BOOKS winkel@museummore.nl


Wanneer en waar

  • Expositie loopt t/m 1 sep 2019
Museum MORE
Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel
0575-760300
06-16678285
open: di t/m zo 10.00-17.00, entree € 18,00


Kunstenaar

Euan Uglow