Landscape with Bear

 
Alisa Blakeney

Over de expositie

In het Archief van De Appel schuilt een meervoud aan objecten – waardevolle kunstwerken, props en efemere materialen van performances, en ongeïdentificeerde materialen – gaandeweg bekend geworden als de “Collection (Unintended)”. De tentoonstelling presenteert objecten uit deze collectie waarbij de grenzen tussen kunstwerk en presentatie vervagen. Naast werken van bekende namen in de hedendaagse kunst, worden er ook objecten van raadselachtige herkomst getoond en werken waarvan de oorspronkelijke intentie en de identiteit van de auteurs onbekend zijn. Landscape with Bear bouwt verder op de vraag welke nieuwe verbindingen er gecreëerd kunnen worden tussen het fragmentarische, het onzekere en het instabiele?

Deze tentoonstelling wil de dynamische en interactieve handelwijze van de verzameling toelichten, in plaats van de objecten als statische en op zichzelf-staande voorwerpen te zien. Een gedicht, fragmenten van theoretische teksten, en het geluid van het archief ontregelen de ruimte en worden als trillingen in het lichaam gevoeld. Door verschillende geluiden in de ruimte en tussen de objecten te verweven, creëert de tentoonstelling vervreemde omgevingen en onverwachte associaties. Zo is Landscape with Bear niet stationair, maar juist een variabele ervaring dat bij de bezoeker blijft nazinderen.

Dit project is een samenwerkingsproces met 13 externe personen uit verschillende disciplines: hedendaagse kunst, kunstgeschiedenis, architectuur, design en archeologie. De onbedoelde collectie is meerduidig: het heeft een interpretatieve flexibiliteit, een materiële structuur en een zekere “granulariteit”, wat betekent dat individuele onderdelen van de collectie weggenomen zouden kunnen worden zonder het geheel structureel te veranderen of te laten instorten. De collectie is hierdoor kneedbaar en interdisciplinair inzetbaar. De afgelopen zes maanden is de collectie vanuit verschillende invalshoeken benaderd en is er gespeculeerd over mogelijke aanknopingspunten en verhalen die nieuwe verbindingen voortbrengen. Alle aspecten van het project zijn een uitkomst van deze samenwerking.
Als onderdeel van Landscape with Bear, vindt op 26 mei in het Stedelijk Museum een evenement plaats.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 1 jun 2019
De Appel
Schipluidenlaan 12D4
1062 HE Amsterdam
020-6255651

open: Openingstijden tentoonstellingsruimte:, Woensdag t/m zaterdag, 14:00–18:00, , Entree: € 5,00, Museumboot / CJP: € 3,50, AmsterdamPass / Museumkaart / , pers / jongeren tot 18 jaar: gratis, , Openingstijden Archief*, Woensdag en donderdag, 14.00–18.00, *of op afspraak via nell@deappel.nl