Een bedrieger in het Paleis: De schilder Jacob de Wit (1695–1754)


Over de expositie

Jacob de Wit is een van de meest gerespecteerde bedriegers die ooit in het voormalige stadhuis van Amsterdam werkte. In de Vroedschapskamer schilderde hij maar liefst 13 “Witjes”: bedrieglijk echte beeldhouwwerken in olieverf in plaats van steen. Het belangrijkste stuk uit zijn carrière is ook in deze zaal bewaard gebleven. Het is een in 1737 gemaakt schilderij van wel 5 bij 12 meter waarin hij het bijbelse verhaal van Mozes en de 70 oudsten centraal stelde. Hij was heimelijk zo trots op de opdracht dat hij in het geniep twee zelfportretten tussen de menigte in het schilderij schilderde. In “zijn” zaal op het Paleis zal duidelijk worden hoe De Wit bij het verfraaien van de wanden niet over één nacht ijs ging. Te zien is hoe De Wit werkte van schets naar aquarel en van olieverfschets tot het fascinerende eindresultaat: één van de rijkste zalen van het Koninklijk Paleis van Amsterdam.

Opening
Opening door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden. Professor dr. H.W. van Os, houdt een toespraak tijdens de opening. Van Os schreef het boek Beeldenstorm in het Paleis op de Dam, een kunsthistorisch overzicht van het Paleis op de Dam.

De expositie is verlengd van 31 augustus tot 14 september 2003.


Wanneer en waar

  • Expositieperiode was t/m 14 sep 2003
Koninklijk Paleis Amsterdam
Dam
1012 RJ Amsterdam
020-5226161

open: di t/m zo 10.00-17.00, in de zomermaanden dagelijks, 10.00-17.00 uur, , Aangezien het Paleis wisselend open is voor bezoekers i.v.m. officiële gelegenheden is het voor bezoekers altijd raadzaam te kijken op de website voor de openingstijden (www.paleisamsterdam.nl)., , entree € 10,00 (incl. gratis audiotour). Museumkaart en kinderen tot 18 jaar gratis.


Kunstenaar

Jacob de Wit


(advertentie)


Meer info over adverteren