Fruitteeltmuseum

Annie M.G. Schmidtsingel 1  Plattegrond via Google
4421 TA Kapelle, Nederland
T 0113-344904
 info@fruitteeltmuseum.nl
www.fruitteeltmuseum.nl
di t/m za 13.00-17.00
entree € 5,00
groepen min. 20 personen € 2,50
  

Contact: Addie Leendertse

Overige informatie

In het hart van Zeeland ligt Kapelle. Te midden van de boomgaarden rondom dit dorp, 'de bloesem van Zeeland', bevindt zich een bijzonder museum: het Fruitteeltmuseum. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, de 'Groene School'. Door de zure appel heenbijten hoeft zeker niet in dit museum! Geen lange teksten of breekbare voorwerpen, maar wel een ontdekkingsreis door de geschiedenis van fruit en fruitteelt. Informatie wordt op verschillende niveaus aangeboden en kan door iedereen worden vergaard. Een werkende veilingklok, authentiek gereedschap, een fruittuin, kijkkasten en een fruitautomaat maken het museum voor jong en oud een uitdaging.

In het Fruitteeltmuseum wordt de geschiedenis van het fruit getoond, vanaf de Romeinen tot het heden.

Al in prehistorische nederzettingen zijn resten van fruit gevonden. Bij de Romeinen was fruit een belangrijk consumptieartikel.

De inheems-Romeinse godin Nehalennia, vereerd in Zeeland aan het begin van de jaartelling, wordt vaak afgebeeld met veldvruchten en appels.

De kunst van het fruitkweken wordt vanaf de tijd van Karel de Grote verder gecultiveerd door kloosters, en later in kasteeltuinen.

In de loop van de 17de en 18de eeuw gaan pomologen de fruitteelt meer wetenschappelijk beoefenen.

Nieuwe rassen worden gekweekt. Moderne fruitteelt begint zich te ontwikkelen aan het einde van de 19de eeuw.

Met wetenschappelijk onderzoek, scholing, mechanisatie, een enorme toename van kleinschalige fruitteeltbedrijfjes, zet een ontwikkeling in die tot vandaag de dag doorgaat.

Daarnaast is fruit door de eeuwen heen in allerlei culturen van grote betekenis geweest. Iedereen kent spreekwoorden, gezegden, volksverhalen en sprookjes waarin fruit een hoofdrol speelt. Ook hier is in het museum aandacht voor.

Rondom Kapelle werd al in de Middeleeuwen fruit gekweekt. Ook tegenwoordig speelt de fruitteelt op Zuid-Beveland een belangrijke rol.

Veel moderniseringen zijn hier begonnen, zoals de omvorming van hoogstammen naar spillen.

Museumtuin
In onze museumtuin wordt de ontwikkeling in de fruitteelt getoond vanaf 1880 tot heden.
Hier staan wel 170 verschillende soorten oude fruitrassen, die vroeger en nog hedendaags worden geteeld. Oude rassen van hardfruit met namen zoals juttepeer zijn hier terug te vinden, maar ook steenfruit, zoals krozen (pruimen) en kersen staan in onze tuin.
Er is een tuin met kleinfruit, zoals frambozen, rode bessen en bramen ingericht waarvan geproefd kan worden. Nostalgische vruchten zoals de moerbei, kweepeer, mispel en vijgenboom zijn in onze museumtuin terug te vinden.


Rini Willemsen-Scheers: Fruit op Doek
27/3/2013 - 1/2/2014
... naar de veiling!
24/3/2012 - 31/1/2013
Echt fruit
23/7/2004 - 25/9/2004
Van Rupsen Kinders tot Volwassen Vlinders
17/4/2004 - 15/6/2004


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius