Historisch Museum Arnemuiden

Langstraat 35  Plattegrond via Google
4341 EC Arnemuiden, Nederland
T 0118-604464
M 06-55568332
 museum@museumarnemuiden.nl
www.museumarnemuiden.nl
30 april - 1 november
wo en za 13.30-16.30
entree € 4,50

Contact: L. van Belzen en C. van de Ketterij

Overige informatie

Het Museum Arnemuiden heeft als doel om de plaatselijke geschiedenis vast te leggen, ten toon te stellen en de verhalen te vertellen uit vroegere tijden. Het Museum Arnemuiden is gevestigd op twee locaties aan de Langstraat:

– ’t Stadthuys, Langstraat 35 te Arnemuiden
– ’t Uusje van Eine, Langstraat 28 te Arnemuiden (tegenover ’t Stadthuys)

’t Stadhuys
+ + lees meer...

Grote bloei beleefde Arnemuiden in de 15e en 16e eeuw: de Arnemuidse Gouden Eeuw. Handelsschepen uit heel Europa lagen op de rede van Arnemuiden. Er heerste grote bedrijvigheid in dit stadje en diverse handelswaar werd verscheept naar havens zoals Middelburg, Brugge, Gent en Antwerpen. Boven de stad hingen zwarte rookpluimen: zoutketen die op volle toeren draaiden en van ruwe grondstoffen zuiver, geraffineerd zout maakten. Het goud van die tijd. Het verval kwam langzaam maar zeker: de rede voor Arnemuiden verzandde. De grote handelsschepen zochten andere, diepere havens en Arnemuiden raakte in een isolement. De visserij werd de belangrijkste inkomstenbron en zou dit nog eeuwen blijven. Stoere hoogaarzen, taaie visleurders en geduldige garnalenpelsters bepaalden het dagelijks beeld.

In het voormalige stadhuis, het Museum van Arnemuiden, kunt u uitgebreid kennismaken met de historie van het bijzondere stadje en haar inwoners. Verder bevat ’t Stadhuys ook de oude raadzaal waarin bijzondere schilderijen te zien zijn, informatie over de streekdracht en visserij en over Maurits van Vollenhoven.

’t Uusje van Eine
Honderd jaar terug in de tijd en even “snuffelen aan vroeger”? Dat kan in ’t Uusje van Eine, een negentiende-eeuwse woning waar de tijd is blijven stilstaan. Een blik werpen in grootmoeders bedstee, aanschuiven aan de koffietafel in de woonkamer of, in de keuken, in ouderwetse potten en pannen roeren. Wie goed ter been is, kan een kijkje op de zolder nemen. Prachtige streekdrachten, oude foto’s en meubels vertellen het verhaal van de Arnemuidenaren rond 1900. Daarna moet u absoluut nog even afdalen in de zestiende-eeuwse kelder met archeologische vondsten.


Kunstenaars in vaste collectie

Dirck van Deelen.


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius