Museum Tromp's Huys

Dorpsstraat 99  Plattegrond via Google
8899 AD Vlieland, Nederland
T 0562 451600
 info@trompshuys.nl
www.trompshuys.nl
di t/m do 14.00-17.00 uur
vr 10.00-13.00
za 14.00-17.00
entree € 3,00

Contact: Elsje de Ruijter

Overige informatie

Cultuur historisch Museum Tromp's Huys is gevestigd in het oudste gebouw op Vlieland, dat dateert van 1575. Het werd o.a. bewoond door de "Commissaris op het Vlije", die toezicht hield op de scheepvaart op het Vlie. Het huis dankt zijn naam aan de zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg, die het pand tot haar dood in 1922 bewoonde. Zij vernoemde het naar de grote zeeheld Cornelis Tromp, die overigens hoogstwaarschijnlijk nooit op Vlieland is geweest. Het museum beschikt over de grootste collectie schilderijen van Betzy Akersloot-Berg (Aurskog [N]1850). Betzy was een leerlinge van Otto Sinding en Hendrik Willem Mesdag. Twee kamers in het huis zijn in oude glorie hersteld.
Het oude, kleurrijke gebouw, in eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser, is zelf een bezoek al meer dan waard. Er is op zolder een kleine expositie gewijd aan de dichter J. Slauerhoff, die als kleinzoon van een Vlielandse loods geregeld op Vlieland verbleef en verschillende gedichten over het eiland schreef. Daarnaast bezit het museum een schitterende zilvercollectie en een groot aantal antieke klokken. Regelmatig zijn er wisselexposities.Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius