BELvue Museum

Paleizenplein 7  Plattegrond via Google
B-1000 Brussel, BelgiŽ
T +32-70220492
 info@belvue.be
www.belvue.be
jun-sep di t/m zo 10.00-18.00
okt-mei di t/m zo 10.00-17.00
entree Ä 3,00

Overige informatie

Heeft u zich al ooit afgevraagd hoeveel u Ťcht weet over BelgiŽ? Het land is nog jong, maar heeft al een zeer bewogen en uiterst boeiende geschiedenis achter de rug. Wilt u daar in een prachtig decor kennis mee maken? In de omgeving waar het allemaal begon? Breng dan een bezoek aan het BELvue museum: het enige museum dat de geschiedenis van BelgiŽ voor u onthult. Vanaf de volksopstand in 1830 tot aan de federale Staat van vandaag: na uw bezoek blijven er nog weinig mysteries over het Belgische verleden over. U krijgt de kans om unieke historische documenten, opmerkelijke filmfragmenten, frappante foto's en treffende objecten te bekijken en zelf te bestuderen. Mijlpalen uit de Belgische geschiedenis, zoals de strijd voor algemeen stemrecht, de wereldoorlogen en de koningskwestie, de gouden jaren zestig en de recente staatshervormingen worden u op een bijzondere en leerrijke manier voorgesteld.

Maar ook de locatie en de geschiedenis van het gebouw zelf, is op zich een bezoek waard. Het voormalige 18de-eeuws luxehotel was, voordat het een museum werd, ook een tijdje een prinselijke residentie. Uit die tijd vindt u nog tal van elementen terug: bij de recente renovatie werd de sfeer van toen in ere hersteld. BELvue ligt naast het Koninklijk Paleis, in de directe omgeving van vele musea van de Kunstberg en vlak tegenover het Warandepark. Geef toe: een beter trefpunt van kunst, cultuur en natuur vindt u nergens. De ontdekkingstocht in het BELvue museum is dan ook een must voor iedere inwoner van BelgiŽ en een ideaal startpunt voor de buitenlandse bezoeker.

Het BELvue museum heeft een restaurant met een zomerterras in de tuin, een moderne museumshop, een polyvalente vergaderzaal en een ruimte voor educatieve projecten in samenwerking met de drie Gemeenschappen van het land.

Het Bellevuehotel, gelegen tussen het Paleizenplein en het Koningsplein, werd op het einde van de 18de eeuw gebouwd op de ruÔnes van het voormalige kasteel van de Hertogen van Brabant (11e eeuw) dat door de Hertogen van BourgondiŽ en later door Keizer Karel V en zijn opvolgers als paleis werd gebruikt.

In het Bellevuehotel logeerden tal van beroemdheden. Het diende als residentie voor prinses Clťmentine en voor de toekomstige koning Leopold III net na zijn huwelijk met prinses Astrid. De huidige inrichting doet het geraffineerde decor van dit belangrijke historische monument mooi tot zijn recht komen en vanuit het hotel heeft de bezoeker een prachtig zicht op het Koninklijk Paleis en zijn tuinen.

In het hotel waren het Museum van de Dynastie en het Memoriaal Koning Boudewijn tot 31 december 2004 gevestigd. Vanaf 20 juli 2005 werd het BELvue een nieuw museum over de geschiedenis van BelgiŽ en van haar vorsten.

Het oude Bellevue hotel verwelkomt ook de ingang naar de archeologische overblijfselen van het vroegere middeleeuwse paleis evenals het Knooppunt Democratie. Dit is een informatiecentrum over de werking van de democratische instellingen van BelgiŽ en Europa, bestemd voor schoolgroepen.

Het BELvue museum wordt beheerd door het Bellevue Fonds, dat opgericht werd binnen de Koning Boudewijnstichting.


Expo Wit
2/3/2007 - 18/3/2007


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- Josť Jonkergouw
- Ron SchŲningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius