Vakbondsmuseum De Burcht

Henri Polaklaan 9  Plattegrond via Google
1018 CP Amsterdam, Nederland
T 020-6241166
 info@deburcht.nl
www.deburcht.nl/nl/Historie+%26++restauratie/H+I+S+T+O+R+I+E/Collectie+vakb
di t/m vr 11.00-17.00
zo 13.00-17.00
entree € 2,50

Overige informatie

De Burcht is gevestigd in het mooiste vakbondsgebouw van Nederland: De Burcht van Berlage, in 1900 gebouwd voor de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB) van Henri Polak. Het gebouw is een uniek monument, met het indrukwekkende trappenhuis en muurschilderingen van Richard Roland Holst. Het is een bezoek meer dan waard. Er is met de bouw van De Burcht een duurzaam verbond gesloten tussen arbeid en cultuur. Zo geeft de imposante gevel de macht van de arbeidersbeweging weer. Het interieur is bedoeld om de arbeiders te laten wennen aan het idee dat zij in de toekomst in een mooie omgeving zullen leven. Het ANDB-gebouw is negentig jaar als vakbondskantoor in gebruik geweest en heeft ondanks verschillende verbouwingen nog niets van zijn allure verloren. Het is ingericht met gevarieerd vakbondshistorisch materiaal. Zo zijn ontwerptekeningen van Berlage te zien en wordt aandacht geschonken aan de diamantbewerkers en hun bond, het Koperen Stelenfonds en de diamantbewerking.

De permanente tentoonstelling biedt een boeiend overzicht van ruim honderd jaar geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging. De eerste Nederlandse vakbonden ontstonden in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tijdens de industrialisatie gingen steeds meer arbeiders zich organiseren. Typografen en timmerlieden richtten de eerste landelijke bonden op. Na de tweede Wereldoorlog gingen vakbonden van verschillende gezindten meer samenwerken. Tot op de dag van vandaag weet de vakbeweging onder meer verbeteringen tot stand te brengen op het gebied van arbeidstijden, lonen en medezeggenschap. De aandacht in de CAO-onderhandelingen is daarnaast ook gericht op niet-materiële zaken. Veel voorstellen aan werkgevers hebben betrekking op arbeidsomstandigheden, opleiding, emancipatie en relatie werk-privéleven. Verleden en heden komen zo aan bod in deze tentoonstelling, waarop het mooiste materiaal te zien is dat anderhalve eeuw vakbondsgeschiedenis heeft opgeleverd.


Clara de Jong: Tekenen om het onzichtbare een plaats te geven
17/3/2007 - 6/5/2007


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius