KattenKabinet

Herengracht 497  Plattegrond via Google
1017 BT Amsterdam, Nederland
T 020-6269040
 info@kattenkabinet.nl
www.kattenkabinet.nl
ma t/m vr 10.00-16.00
za en zo 12.00-17.00
entree € 6,00

Contact: Carlien Boelhouwer

Overige informatie

Het Kattenkabinet is opgericht ter nagedachtenis aan de rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983). Deze bijzondere kater was gedurende zijn hele leven de eigenzinnige metgezel van Bob Meijer, de oprichter van het Kattenkabinet. Elk lustrum in zijn leven ontving jubilaris Morgan een bijzonder cadeau: Op zijn vijfde verjaardag werd Morgan geportretteerd door Ansèl Sandberg. Op zijn tiende verjaardag was het cadeau een bronzen beeld, waarvoor Morgan zelf model heeft gezeten. Helaas is dit beeld nog vóór de opening van het Kattenkabinet gestolen. Voor de viering van Morgans vijftiende verjaardag werd door zijn vrienden en bewonderaars het boekje Een hanige kat uit Toulouse en andere poezenkolder samengesteld, met vijftig aan Morgan opgedragen kattenlimericks.

Diezelfde verjaardag portretteerde Aart Clerkx de jubilerende kater en wel zo dat Morgan probleemloos Washington op het Amerikaanse dollarbiljet kon vervangen. Een éénmalige oplage van deze dollarbiljetten van de bank van Pierpont Morgan verscheen bij deze gelegenheid.

Ook de tekst ‘In God we Trust' op het biljet werd speciaal voor Morgan aangepast met de tekst ‘We trust no dog'.

De collectie van het Kattenkabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in de kunst en de cultuur door de eeuwen heen vervult.


De katten van Fiep Westendorp
16/4/2012 - 31/8/2012

Kunstenaars in vaste collectie

Karel Benes - Joze Ciuha - Corneille - Kees van Dongen - Sonja Dwinger - Léonor Fini - Léonard Tsuguharu Foujita - Helen Frik - Niels Hamel - Utagawa Kuniyoshi - Lies Lobatto - Sal Meijer - Pablo Picasso - Daan Remmerts de Vries - Ella van Schaik - Steve Schapiro - Nicholas Tarkhoff - Carel Willink.


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius