MIVB

KoloniŽnstraat 62  Plattegrond via Google
B-1000 Brussel, BelgiŽ
 vanhammea@stib.irisnet.be
www.mivb.be

Contact: An Van Hamme

Overige informatie

De Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel is de eerste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 10 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km≤. Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 3 metrolijnen, 20 tramlijnen, 50 buslijnen en 20 nachtbuslijnen. In 2008 kozen ongeveer 285.8 miljoen reizigers voor het openbaar vervoer om zich in de hoofdstad te verplaatsen. Tussen 1999 en 2007 is het aantal klanten van de MIVB met 70% gestegen.

Kunst in de metro
Toen in het begin van de jaren zestig een metroproject in Brussel concrete gestalte kreeg, gold een open, levendig en origineel milieu als leidraad bij de uitbouw van dit nieuwe ondergrondse net. Zo kon de reiziger doorheen stations reizen met een eigen sfeer en een eigen identiteit waarin hij niettemin constante elementen terugvond.

Zo viel de keuze onder andere op het gebruik van edel materiaal dat een indruk van comfort en luxe gaf, duur en duurzaam. De ontwerpers van de Brusselse metro, gesteund door de toenmalige minister van Verkeerswezen, besloten dat ęKunstĽ niet mocht ontbreken in dit grote werk.

Het leek dan ook aangewezen de reiziger in zijn dagdagelijkse leven te confronteren met eigentijdse schilderkunst en beeldhouwkunst. Overal aanwezig, zowel op oude sites als in moderne steden, blijft kunst nochtans dikwijls voorbehouden voor een klein aantal ingewijden. Maar kunst hoort niet enkel thuis in musea, paleizen, cultuurcentra, grote financiŽle instellingen of in privť-bezit.

Ondertussen is de Brusselse metro een echt levend museum geworden. Talloze kunstwerken verfraaien perrons, lokettenzalen en gangen. Alle genres zijn vertegenwoordigd: schilderijen, beeldhouwwerken, foto's, glasramen, alsook alle materialen, van doek tot brons en van hout naar glas, over staal.

De kunst verovert de metro en bijgevolg de metro de kunst. Beide stellen het uitstekend!

Trammuseum
Sinds 1982 stelt het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel een belangrijke verzameling trams, bussen, trolleybussen en taxi's, die al 150 jaar Brussel doorkruisen, tentoon.

Levendige verzamelingen van 1869 tot heden... Trams, bussen, trolleybussen of taxi's, groen, "chocolade" of geel... ieder voertuig vertelt een verhaal over de Brusselaars.
De techniekliefhebbers worden niet vergeten : een tram uit de jaren '30 en een bus uit de jaren '60 onthullen hun mechanisme. De voertuigen, bestemd voor het takelen en werkzaamheden, geven u een idee van de toenmalige arbeidsomstandigheden bij de vervoermaatschappij.

De leden van de vereniging, allen vrijwilligers, verwelkomen u in de groene omgeving waar zich de museumgebouwen bevinden : de tramremise van Woluwe, gebouwd in 1897. Historische trams rijden met u doorheen het ZoniŽnwoud of naar het Jubelpark.

Museumbezoek: 2 EUR
Tervurenlaan 364b
stelplaats van Sint-Pieters-Woluwe
1150 Brussel
Telefoon: 02 515 31 08
Fax: 02 515 31 09
www.trammuseumbrussels.be
Halte :
Lijn 36, 39 en 44 : halte "Trammuseum"
Lijn 42 : halte "Woluwe"


Metro Art Memory: Scenografie van Richard en Danny Venlet
29/5/2009 - 30/9/2009


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en BelgiŽ. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius