Kapel Zwartzusters

Weversstraat 1  Plattegrond via Google
B-1730 Asse, België

Overige informatie

Het klooster in de Weversstraat was bijna 170 jaar de thuisbasis van de Zwartzusters, een orde gesticht in 1822 in Asse door Petrus Luckx, gewezen prior van de abdij van Grimbergen. Het vrij klassieke gebouw in de Weversstraat, daterend uit 1703, werd aangekocht in 1837. Het zijgebouw, de binnenkapel en de grote kapel (1895) werden later bijgebouwd. De zusters hadden trouwens lang een eigen pastoor. Honderd vijftig jaar lang ontfermden 141 zwartzusters zich over de opvang van 450 weeskinderen. Dat weeshuis achter het klooster leeft vandaag voort als 't Spiegeltje. De zusters waren tegelijk familiehulp en begrafenisondernemers avant la lettre. Ze werden geroepen om overledenen op te baren en bij rijkere families gingen ze inwonen als er nood was aan palliatieve zorg. 'De Assese bevolking was de zwartzusters altijd zeer genegen', weet Flor De Smedt van Ascania. 'Hun werk sloot goed aan bij dat van de nabijgelegen Gasthuiszusters.'
De laatste twee zusters verlieten in 2005 het hoofdhuis.


Prijs van Asse - wedstrijd voor beeldende kunst
20/11/2010 - 5/12/2010

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius