Stichting Yellow Fellow

Hoogstraat 41  Plattegrond via Google
4285 AG Woudrichem, Nederland
T 0183-301420
 info@yellow-fellow.org
www.yellow-fellow.org

Contact: Paul Borsboom

Overige informatie

Jan Verhoeven (Schijndel, 1928), die als (interim)manager bij diverse multinationals in alle werelddelen heeft gewerkt en geleefd, bouwde zijn verzameling abstracte kunst niet rationeel en zakelijk, maar vooral intuďtief op. Op zijn vijftiende kocht hij zijn eerste kunstwerk aan. De collectie beslaat nu, ruim 70 jaar later, uit ruim 550 werken van 45 verschillende kunstenaars. Grofweg is de collectie in twee stromingen te verdelen: abstract expressionisme en geometrische abstractie. Jan Verhoeven verzamelt beide soorten werk van kunstenaars uit voornamelijk Amerika en Europa. Hij is geďnteresseerd in de tegenstelling, die hij ook binnen het oeuvre van afzonderlijke kunstenaars bespeurt.

Na bijna zeventig jaar verzamelen, blijkt er een hechte collectie van meer dan 550 stukken te zijn ontstaan, die mij meer vertelt over hoe ik me in mijn eigen tijd heb bewogen, heb geleefd en ben gaan denken, dan welk geschreven verhaal ook zou kunnen doen. Om dit visuele verhaal ook aan anderen te kunnen vertellen, is een cross-over centrum bij uitstek een mogelijkheid. Vooral omdat er zoveel relaties met andere vakgebieden zijn zoals filosofie, wiskunde, muziek, architectuur, sociologie en kunsthistorie die allemaal onderdeel van de activiteiten zullen vormen.

De twee hoofdlijnen in de collectie zijn het abstract expressionisme en de geometrische abstractie. Het abstract expressionisme is onderdeel van de lyrische abstractie van Kandinsky van 1911 en de emotie speelt daarin een grote rol. In de loop der tijd ontwikkelde het abstract expressionisme door de eigen stijlelementen en grote vitaliteit een eigen karakter. Hoewel afkomstig uit Europa zette deze stroming zich vanaf 1945 vooral in de Verenigde Staten voort.

De geometrische abstractie, die rond 1915 in Europa werd ontdekt door ondermeer Malevich en Mondriaan, is sterk onderbouwd door theosofische en mathematische denkbeelden. Emotie wordt te subjectief en teveel een momentopname geacht om een grote rol te mogen spelen. Het blijkt dat er over de hele wereld zowel abstract-expressionistische kunstenaars als geometrisch abstracten te vinden zijn. De zoektocht naar abstractie heeft tot verrassende ontdekkingen geleid, zoals de geometrisch abstracte kunst van de zwarte vrouwen van Gee’s Bend in Alabama, usa of de abstract expressionistische schilderijen van Australische Aboriginals.

De ruggengraat van de verzameling abstract expressionistische kunst wordt gevormd door twee Amerikaanse schilders van de tweede generatie abstract expressionisten, een Nederlandse schilder van de derde generatie, een Amerikaanse schilder die zijn abstracte werk volledig baseert op de natuur en een vrouwelijke Amerikaanse schilder van de eerste generatie abstract expressionisten. De bedoeling van deze keuze is de continuďteit van het abstract expressionisme van 1950 tot op heden te tonen:
■ Ernest Briggs (*1923 – † 1984) Geboren in San Diego Californie, usa.
■ Seymour Boardman (*1921 – † 2007) Geboren in Brooklyn New York, usa.
■ Erik van der Grijn (*1941) Geboren in Voorburg, Nederland.
■ William Manning (*1936) Geboren in Lewiston Maine, usa.
■ Nieves Marshalek Billmyer (*1914 – † 1999) Geboren in San Francisco, usa.

De ruggengraat van de verzameling geometrische abstracte kunst wordt gevormd door een Griekse Amerikaan, twee Nederlandse en twee Belgische kunstenaars. Ook bij de geometrische abstractie is het van belang om de voortgaande creativiteit op dit gebied te laten zien en de continuďteit na Mondriaan tot op de dag van vandaag zichtbaar te maken:
■ Nassos Daphnis (*1914 – † 2010) Geboren in Krokeai, bij Sparta, Lakedemonia, Griekenland, nationaliteit: Amerikaan.
■ Jaap Egmond (*1913 - † 2008) Geboren in Knokke, België.
■ Mark Verstockt (*1930) Geboren in Lokeren, België.
■ Ger de Joode (*1939) Geboren in Woudrichem, Nederland.


Kunstenaars in vaste collectie

Enric Adserŕ Riba - Beth Arthur - Marjolijn van den Assem - Charles Bézie - Marja van Bijlevelt - Nieves Billmyer - Carel Blotkamp - Seymour Boardman - Wil Bouthoorn - Ernest Briggs - Johan Claassen - Cor Dam - Nassos Daphnis - Gilbert Decock - Jaap Egmond - Jo Gijsen - Erik Adriaan van der Grijn - Otto Hetterscheid - Anton Heyboer - Carol Hunt - Toon Jansen - Ger de Joode - Wianda Keizer - Ditty Ketting - Willem de Kooning - Amerentske Koopman - Eliza Kopec - Albert Kotin - Jannis Kounellis - Antonia Lambelé - Jan Loman - Ien Lucas - William Manning - Clement Meadmore - Lies Meijers - Dorien Melis - Luc Peire - Yves Popet - Daniela Presta - Henk van Putten - Andreas Rhein - Richards Ruben - Tilleke Schwarz - Joost Sicking - Eja Siepman van den Berg - Borek Sipek - Piet Tuytel - Koos Verhoeff - Mark Verstockt - Ernst Vijlbrief - Jan Eric Visser - Sjef Voets - Kees Voorbraak - Frieda van Voorst - Anja Vosdingh Bessem - Lucy Ykenbari - Karl Zerbe.


Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius