Van Buuren Museum

41 av Léo Errera  Plattegrond via Google
B-1180 Brussel, België
T +32-2-3434851
 info@museumvanbuuren.be
www.museumvanbuuren.be
wo t/m ma 14.00-17.30
entree € 10 (alleen tuin € 5)

Overige informatie

Het museum, dat ook hun naam draagt, is ondergebracht in het huis waar David en Alice van Buuren hebben gewoond. David (1886-1955), van Nederlandse origine, vestigde zich in 1909 in België. Zijn loopbaan in de financiële wereld speelde zich af te midden van de grote maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen van de 20ste eeuw. Zijn huwelijk in 1922 met de Belgische Alice Piette (1890-1973) betekende het begin van 30 jaar geluk, en ook van de culturele bestemming, die die hun Art Deco villa zou krijgen. Als mecenas ging zijn steun in alle richtingen. Na zijn overlijden zette Alice zijn werk voort, dit tot aan de oprichting in 1970 van de privé-stichting. Per testament schonk zij het huis, de kunstwerken en de tuinen aan die stichting. Dit is het museum geworden, verwezenlijking van een oude droom van de stichters.

Het huis
Bankier-mecenas David van Buuren kocht in 1928 de villa aan. Aan de buitenkant is het huis architecturaal gebouwd in typische Amsterdamse stijl. De binnenhuisdecoratie vormt een uniek "Art Deco"-geheel, aangebracht door Belgische, Franse en Nederlandse binnenhuisdecorateurs. Het echtpaar van Buuren heeft de villa omgebouwd tot een "levend museum". Zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationale meesters bevinden zich nog steeds op hun oorspronkelijke plaats, in de intimiteit van een huis vol herinneringen. In overeenstemming met de laatste wilbeschikking van Alice van Buuren werd in 1975 dit privé-huis een museum.

De tuin
Waren in 1924 de tuinen slechts 26 aren groot, nu strekken ze zich over 1,5 hectaren. De tuin, die Jules Buyssens ontwierp, vertoont in grote mate eenheid van stijl en van tijdperk met het Art Deco huis. Alice gaf 45 jaar later opdracht aan René Pechère om de nieuwe tuinen te ontwerpen, als verdere aanvulling van de villa. Na volledige afwerking is de tuin onder te verdelen in de "pittoreske tuin", het "Labyrint" en de "Tuin van het Hart". De "Pittoreske tuin" is een "gewone" tuin, met een geometrisch opgebouwde rozentuin, die doet herinneren aan de rechtlijnigheid van Art Deco. Het geheel vormt een groen schrijn in het hart van Brussel, dat gans het jaar door kan worden bezocht.

De kunstwerken
De verzameling van schilderijen overspant vijf eeuwen schilderkunst : Vlaamse en Italiaanse meesters van de 15de tot de 19de eeuw, waaronder olieverfschilderijen van de twee zonen van P. Bruegel, de School van Rembrandt, verder Guardi, Fantin-Latour, Ensor en Van Gogh. Uit de 20ste eeuw Signac, Van Dongen, Foujita, Ernst en de Belgische School met Permeke, R. Wouters, G. Desmet en anderen.

D. van Buuren was de enige mecenas van G. van de Woestijne, voorloper van het surrealisme. In de villa bevinden zich 32 van zijn schilderijen. De grootste musea ter wereld werden bedacht met schenkingen van David van Buuren, die persoonlijk kunstenaars, conservators, experts en handelaars kende.


Bob Verschueren: Tuinen - Cheminements
9/5/2013 - 13/10/2013

Kunstenaars in vaste collectie

Felix Aublet - Pieter Brueghel de Oude - Kees van Dongen - Jaap Gidding - Gustave Van de Woestyne.


Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius