Art & Design Atomium Museum (ADAM)  (2015)

BelgiŽplein, Atomiumlaan 1  Plattegrond via Google
B-1020 Brussel, BelgiŽ
T +32-24754764
 info@adamuseum.be
www.adamuseum.be
Opening op 11 december 2015.
entree Ä 10,00
ma t/m vr 10.00-17.00

Contact: Henri Simons (dir)

Overige informatie

Na haar inhuldiging in 1958 en haar restauratie in 2006 is er nu een andere belangrijke datum in de geschiedenis van het Atomium : de inhuldiging in december 2015 van het Art & Design Atomium Museum (ADAM) op de Heizelvlakte, die belangrijke urbanistische en economische veranderingen zal ondergaan. Het ADAM bevindt zich vlakbij het meest iconische gebouw van de Belgische en Europese hoofdstad.
+ + lees meer...

De inrichting en scenografie van het ADAM werd toevertrouwd aan Lhoas & Lhoas Architectes en werd bedacht als museum voor design ťn kunst, en niet louter als museum van design stricto sensu. We zien hier inderdaad voorwerpen die we elke dag gebruiken maar waarvan we niet meer letten op de formele kwaliteiten, stoelen die niet langer aan hun basisfunctie herinneren, provocerende of ongewone kunstwerken, ook foto's die raken of verrassen en architectuur die bewierookt of lange tijd ondergewaardeerd werd en meer dan de moeite waard is om nu te herontdekken.

De privť-collectie, het Plasticarium, van Philippe Decelle, is uniek in de wereld en vormt de kern van de permanente tentoonstelling van het ADAM. Tientallen jaren lang verzamelde deze liefhebber kunststofmateriaal. De tentoonstelling bevat grote stukken, prototypes, bekende alledaagse consumptievoorwerpen en ook meesterwerken van beroemde kunstenaars. Om het huishoudelijke gebruik van plastic in al zijn gedaanten in een breder kader te plaatsen werden ook stukken ontleend aan internationale openbare collecties, galerieŽn en bij particuliere verzamelaars. De tentoonstelling is niet opgebouwd volgens een strak thematisch of chronologisch stramien. Er komen zeven thema's aan bod, waaraan een Period Room en een rariteitenkabinet worden toegevoegd. Twee tijdelijke tentoonstellingsruimtes zullen vanaf maart 2016 de ervaring van het publiek aanvullen en verbreden.

Het ADAM sluit nauw aan bij de filosofie van het Atomium zelf. Sinds de renovatie ervan in 2006 en de vijftigste verjaardag in 2008, is de programmatie van tentoonstellingen toegespitst op concepten van vooruitgang en moderniteit.


Intersections #4 Belgian Design
16/9/2016 - 15/1/2017
Artview #4
21/4/2016 - 19/6/2016
Eames en Hollywood
10/3/2016 - 4/9/2016

Kunstenaars in vaste collectie

Rop Ranzijn.

Toon afbeeldingen


Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius