Margaretha Louwers werd geboren in Brabant.
Op haar 17e ging zij daar weg om opgeleid te worden aan de Academie voor Expressie in Utrecht. Daarna volgde zij de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam.
Aanvankelijk maakte zij grote (grafische) installaties die werden opgevolgd door tekeningen die merendeels verhalend van aard zijn en tot stand komen vanuit haar geheugen en onderbewuste.
Het waren die tekeningen die haar na jaren weer terug naar Brabant brachten omdat zij daar verschillende werkperiodes had in tijdelijke gastateliers.
Tentoongesteld is haar werk o.a. in Keulen, Amsterdam, Helmond, Oss, Deurne, Luik en Milaan.
Haar diverse opleidingen kwamen samen tijdens de presentaties van talkshows voor live publiek, waarin zij actuele gasten uit de kunstwereld interviewde.
Die talkshows vonden plaats op diverse locaties, waaronder vele seizoenen in Museum De Wieger Deurne, Grafisch Atelier ’s Hertogenbosch en Cacaofabriek Helmond. Losse presentaties met interviews werden gehouden in Artoteek Oost en OT301 Amsterdam en in De KetelFactory Schiedam.
Daarnaast gaf zij lezingen en cursussen over Kijken naar moderne Kunst en is zij ervaren als rondleider, o.a. langs Amsterdamse galeries.
Voor de Open Ateliers Nieuwmarkt schrijft zij een onregelmatige blog die te volgen is op margarethalouwersover.wordpress.com.

In de maand maart 2016 zal zij als gastschrijver de rubriek Kunst van de Dag verzorgen.

Gasten op www.galeries.nl selecteren in principe een maand lang dagelijks een werk uit het aanbod van lopende en komende exposities op deze website. Het werkelijke aanbod bij musea en galeries is uiteraard veel groter. Gasten zijn dus beperkt in hun keuze, maar zij kunnen hopelijk toch een soort gidsfunctie vervullen. Bezoekers van de site en abonnees van Kunst Actueel zullen geconfronteerd worden met werken die anders wellicht aan hun aandacht zouden ontsnappen. Bovendien kunnen de motivaties een andere blik op het werk werpen.
Als gast van deze site koos Margaretha Louwers de volgende werken als Kunst van de dag:
31-3-2016Margaretha Louwers
In mijn virtuele Museum van de Persoonlijke Herinnering, een museum waarin ik tekst en beeld combineer, heb ik een hoofdstuk gewijd aan een gefiguurzaagd hoefijzer dat vroeger bij ons thuis aan de muur hing. Er stond een bootje op met de onbegrijpeli ... Klik voor gehele motivatie
30-3-2016Paul Dikker
Ik kreeg een gratis krant van een aardige jongen met wie ik daarna in gesprek kwam over geldgebrek dat het nemen van een abonnement belemmert. En hoe ik die dagelijkse krant mis.
Ik legde hem uit dat veel kunstenaars zich de luxe van een abonneme ... Klik voor gehele motivatie
29-3-2016Sam Drukker
Ik kende een kunstenaar die docent was op de academie en daar portretten maakte van ALLE leerlingen die hem werden toevertrouwd.
Stapels portretten had hij in de loop der jaren bij elkaar getekend, gesorteerd op de klas waarin hij ze voor het eer ... Klik voor gehele motivatie
28-3-2016Mariëtte van Erp
Vandaag mag het dan 2e Paasdag zijn, het blijft wel maandag.
Toen de dagen nog specifieke functies hadden werd op maandag de was gedaan. Vandaar het ‘maandag wasdag’.
Wasdag heet ook de tentoonstelling die vanmiddag om 3 uur haar finissage b ... Klik voor gehele motivatie
27-3-2016Diet Wiegman
Op de middelbare school had ik een pukkel. Oorspronkelijk een schoudertas voor soldaten.
Maar scholieren willen zich onderscheiden en ergens bij horen tegelijkertijd en ik wilde dat toen bij de andere pukkeldragers. Het was mode om de pukkel van ... Klik voor gehele motivatie
26-3-2016Roland Sohier
Het ligt nu voor de hand om in deze tekening een Paashaas te zien.
Toch denk ik dat het de angsthaas is, die deze week een beetje in ons allemaal kwam gevaren.
Hij lijkt op het punt te staan zich een borreltje in te schenken. Die hele fles mo ... Klik voor gehele motivatie
25-3-2016Maja van Hall
Vandaag breek ik een lans voor Maja van Hall.
Zij hoort bij de oudere kunstenaars van ons land die nog leerden werken op een klassieke manier met klassieke materialen.
Tot gisteren had zij een tentoonstelling in haar woonplaats Noordwijk. < ... Klik voor gehele motivatie
24-3-2016Suzanne Glerum
Ik hoop dat bij de mensen die in Brussel de hele dag binnen moesten blijven een werk aan de muur hangt met een landschap erop. Dan is het beter vol te houden geweest.
Veel kunstenaars zijn met landschappen bezig. Zo ook Suzanne Glerum.
Ze schi ... Klik voor gehele motivatie
23-3-2016Dianne Bakker

Deze kunstenaar zegt zich op inhoud te laten leiden door György Konrād, Hongaars-Joodse schrijver.
Hoe vaker politici zeggen dat het terrorisme niet zal winnen omdat wij met meer zijn, hoe vaker ik terugdenk aan hoe destijds de bezuinigin ... Klik voor gehele motivatie
22-3-2016Vaast Colson
Het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen geeft met de expositie ‘Show me yours & I’ll show you mine’ ruimte aan 2 solotentoonstellingen van 2 plaatselijke kunstenaars die op het punt staan internationaal door te breken: Vaast Colson en Kati Heck ... Klik voor gehele motivatie
21-3-2016Damian Daldes Villa
Er zijn twee soorten kunst: goede en slechte (al duurt het soms even voor je dat onderscheidt).
De laatste weken is er veel over te doen.
De kunstwereld, altijd dol op etiketten, lijkt te suggereren dat zgn. outsiderkunst niet hun ding is, wan ... Klik voor gehele motivatie
20-3-2016Robin de Puy
Vanavond* is op t.v. de film te zien die documentairemaakster Simone de Vries (hierboven met hond) samen met cameraman Maarten van Rossem (hierboven met zonnebril) gemaakt heeft van fotografe Robin de Puy (hierboven met zelfontspanner).
Haar eerst ... Klik voor gehele motivatie
19-3-2016Joost Krijnen
Vandaag en morgen vindt de Haarlemse Lente plaats die vrijdagavond feestelijk van start is gegaan.
‘Een lang weekend geheel in het teken van de bloeiende hedendaagse kunstscene in Haarlem, bij musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven’.
De Ha ... Klik voor gehele motivatie
18-3-2016Melanie Bonajo
Melanie Bonajo is één van de kunstenaars die EYE presenteert in de tentoonstelling Close-Up.
Het EYE FILMMUSEUM heeft zich vorig seizoen goed op de kaart gezet met de spectaculaire tentoonstelling If We Ever Get To Heaven van William Kentridge. < ... Klik voor gehele motivatie
17-3-2016Germaine Kruip
Voor iemand uit het Zuiden houd ik best veel van kerken. Ik houd van hun ruimtelijkheid, hun stilte, hun akoestiek. Er zijn stemmen die zeggen dat kunst de nieuwe religie is. Ik ben het ermee eens, in zoverre bedoeld wordt dat gedachtevorming en refl ... Klik voor gehele motivatie
16-3-2016Christiaan Kuitwaard
Ooit heb ik gedacht dat mijn erfgenaam kon besluiten tot verkoop van mijn boeken –als ik er niet meer ben. Om op die manier toch wat geld te scoren als erfenis. Wist ik veel.
Ik kon me met geen mogelijkheid voorstellen dat boeken tijdelijk waren. ... Klik voor gehele motivatie
15-3-2016Carel Visser
Ik zei dat ik Jan Wolkers graag als vader had willen hebben. Carel Visser is ook goed.
Het lijkt mij fantastisch opgroeien met een vader die alsmaar met zijn handen bezig is.
Ik weet nog dat ik een overzicht van Visser in het Kröller Müller zag ... Klik voor gehele motivatie
14-3-2016Jenetta de Konink
Op Internationale Vrouwendag besloot ik, als aansluiting bij ‘Meer dan muze’, een week lang enkel werk van vrouwelijke kunstenaars te noemen voor deze rubriek. Dit is de laatste van die week.
Jenetta de Konink exposeert in Schijndel, een kleine p ... Klik voor gehele motivatie
13-3-2016Maartje Seyferth
Het was Armando, een van de oudste nog werkende kunstenaars, die ooit een pleidooi hield voor ondersteuning van de oudere in plaats van de jonge kunstenaar.
“Het vereist meer doorzettingsvermogen om tientallen jaren bezig te blijven dan de eerste ... Klik voor gehele motivatie
12-3-2016Danielle Hoogendoorn
Vanavond opent de tentoonstelling van Daniëlle Hoogendoorn in Utrecht: Tam.
Ze laat op haar expo tekeningen en schilderijen zien, vooral van beesten.
Zijn die kunst of kitsch?
Met uitgesproken kleuren en menselijke toevoegingen doen haar ... Klik voor gehele motivatie
11-3-2016Fotini Gouseti
Nog alleen vandaag en morgen is de tentoonstelling in de Joey Ramone galerie in Rotterdam te zien met dit onvergetelijke beeld van Fotini Gouseti.
De kunstenaar komt uit Griekenland en haalde aan de academie in Arnhem haar masters.
De tentoons ... Klik voor gehele motivatie
10-3-2016Sarah van Sonsbeeck
Sarah van Sonsbeeck is de kunstenaar bij uitstek met werk over stilte.
Ze werd wereldberoemd in Nederland door de brief die ze aan haar bovenburen schreef met de vraag of zij de huur wilden betalen voor de 80 % van haar huis die zij met hun gelui ... Klik voor gehele motivatie
9-3-2016Lynette Yiadom-Boakye
Ere wie ere toekomt.
Gisteren meende ik dat de aandacht voor Internationale Vrouwendag te danken was aan Stedelijk Museum en NPO Cultura, maar het was een landelijk initiatief van Mama Cash (‘Meer dan muze’), bedoeld om de schijnwerper te zetten ... Klik voor gehele motivatie
8-3-2016Marthe Donas
Vandaag is het Internationale Vrouwendag en ik ben van plan, geïnspireerd door NPO Cultura en het Stedelijk Museum (zie hun sites), de hele week kunstwerken van vrouwen te selecteren. Ik begin met dit werk van de Belgische kunstenaar Marthe Donas, va ... Klik voor gehele motivatie
7-3-2016Grayson Perry
Dit tapijt hangt momenteel in het Bonnefanten op de grote tentoonstelling van Grayson Perry. Maar in het Allard Pierson Museum hangt de kleinere versie, in het zaaltje dat werd ingericht door Sywert van Lienden voor het DWDD Pop-Up Museum.
Het was ... Klik voor gehele motivatie
6-3-2016Jan Toorop
Er hing in de katholieke eetkeuken van mijn ouders een tekening die vast een reproductie is geweest.
Ik herken aan de stijl dat het een tekening van Jan Toorop was, zoiets als deze op zijn tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum.
Ik herinn ... Klik voor gehele motivatie
5-3-2016
Mijn lievelingsboek als kind was Milly Molly Mandy (MMM). En wel hierom:
Op het schutblad was een plattegrond getekend van het dorpje waar MMM woont.
De verhalen, ongetwijfeld gebaseerd op de avonturen uit de jeugd van de schrijfster zelf, spel ... Klik voor gehele motivatie
4-3-2016El Greco
Lang geleden kwam er geld terug van teveel betaalde inkomstenbelasting en ik besloot zulks voortaan te bestemmen voor systematisch bezoek aan Europese hoofdsteden, te beginnen met Madrid.
Zo zou ik in de loop der jaren nog eens ergens komen.
... Klik voor gehele motivatie
3-3-2016Susanna Inglada
Susanna Inglada (*Spanje 1983) is een kunstenaar die zich niet laat inkaderen. Ze gaat graag grenzen over en laat dat in grote installaties zien.
Ze was een van de kunstenaars die tijdens Prospects & Concepts door het Mondriaanfonds getoond werd ... Klik voor gehele motivatie
2-3-2016Marc Chagall
In Milaan heb ik voor het eerst een kunstwerk in z’n eentje tentoongesteld gezien.
Hier werd dat concept later overgenomen. Om precies te zijn: de Nieuwe Kerk stelt 1 maal per jaar 1 wereldberoemd kunstwerk tentoon, gekozen door gastconservator G ... Klik voor gehele motivatie
1-3-2016Elisabeth Ivanovsky
Ik hoor mezelf met regelmaat zeggen dat ik ben opgevoed door het Van Abbemuseum. Daarom kom ik er zeker zo graag. Altijd verrassend is de goed geoutilleerde bibliotheek en ik denk daar steevast ‘als ik een Eindhovense kunstenaar was, zou ik hier vaak ... Klik voor gehele motivatie


Klik voor lijst van geselecteerde kunstenaars op alfabet.