Martin C. de Waal (1962) is fotograaf, curator, musicus, media-persoonlijkheid en icoon in zijn vrije tijd.
Zijn werk als beeldend kunstenaar wordt tentoongesteld in musea in Nederland en internationaal.
Het veelomvattende oeuvre van De Waal is sterk beïnvloed door zijn werk als model. Het inzetten van het lichaam voor expressie is door De Waal tot een geheel eigen kunstvorm verheven, waarmee hij de kijker uitdaagt in zijn/haar vooroordelen en hokjesdenken.
Opvallend is zijn werk, waarbij hij zichzelf met de camera vastlegt tijdens en na plastische chirurgie. Hij toont hiermee zijn betrokkenheid met mode en media op geheel eigen wijze en zijn weigering de traditionele verdeling tussen de ijle wereld van 'fine art' en mode, mainstream media of de DIY trends van de ondergrondse te erkennen.
De laatste jaren zien we hem bezig met een nieuwe reeks van fotografisch werk.
Portretten, die alle tradities van 16e-eeuwse Nederlandse schilderkunst doen oproepen, zonder dat er gebruik is gemaakt van historische kostuums of décor.

Martin C de Waal wordt vertegenwoordigd door gallery Torch in Amsterdam.

Foto: Michiel van Nieuwkerk (collectie Amsterdam Museum).

Hij verzorgt als externe gast de Kunst van de Dag in september 2013.

Gasten op www.galeries.nl selecteren in principe een maand lang dagelijks een werk uit het aanbod van lopende en komende exposities op deze website. Het werkelijke aanbod bij musea en galeries is uiteraard veel groter. Gasten zijn dus beperkt in hun keuze, maar zij kunnen hopelijk toch een soort gidsfunctie vervullen. Bezoekers van de site en abonnees van Kunst Actueel zullen geconfronteerd worden met werken die anders wellicht aan hun aandacht zouden ontsnappen. Bovendien kunnen de motivaties een andere blik op het werk werpen.
Als gast van deze site koos Martin C. de Waal de volgende werken als Kunst van de dag:
30-9-2013Alex Verhaest
Op de valreep werd ik uitgenodigd voor de laatste week van de tentoonstelling 'Temps Mort' van Alex Verhaest. En niet zonder reden, want deze vrouw wordt geïnspireerd door 15de eeuwse schilderkunst en houdt daarnaast van de kunstenaars David Lynch a ... Klik voor gehele motivatie
29-9-2013Philip Mechanicus
Wat een prachtige tentoonstellingszaal hebben ze permanent ter beschikking voor tijdelijke tentoonstellingen in het Joods Historisch Museum!
En wat een verzameling foto's van de fotograaf Philip Mechanicus, een volwaardig overzicht van mans oeuvre ... Klik voor gehele motivatie
28-9-2013Cristina De Middel
Wat heb ik hier naar uitgezien : The Afronauts van Cristina De Middel.
Tot nu toe geen tijd gehad om Foam te bezoeken maar aangezien ik U het liefst dingen wil voorschotelen die ik heb kunnen zien en ik bijna aan het einde van de rit als Uw gastt ... Klik voor gehele motivatie
27-9-2013Wanda Tuerlinckx
Wat u hier ziet is een zelfportret van de Belgische fotograaf Wanda Tuerlinckx. Deze foto, 1 uit een serie, is op zijde afgedrukt en te zien op de expositie "I am a Photograph".

U kent inmiddels mijn fascinatie voor vintage prints, maar wat al ... Klik voor gehele motivatie
26-9-2013Andre van Noord
Het kan verkeren. Eind jaren tachtig, toen ik modellenwerk deed om de penselen te bekostigen, was Andre van Noord al een ster in dat vak en dat is hij nog steeds.
Met een huid waarmee je inmiddels een bankstel kunt bekleden, wordt hij alleen maar ... Klik voor gehele motivatie
25-9-2013Willem Poelstra
De expositie "I am a photograph" waar ik deze maand aan heb gewerkt als curator, laat een keur van coryfeeën en wellicht nog onbekenden bij het grote publiek onder de exposanten zien.
Beide beschrijvingen zijn van toepassing op Willem Poelstra, ee ... Klik voor gehele motivatie
24-9-2013Willem de Kooning
Los van de verfrollerrestauratieperikelen was er de afgelopen jaren meestal weinigs opwindends aan het Stedelijk Museum te beleven. Waarom dan toch regelmatig die trap op geklommen door de jaren heen? Willem de Kooning's eigen zaal met daar de vier s ... Klik voor gehele motivatie
23-9-2013Bob Bunck
Dit stukje gaat niet over het hier afgebeelde werk, wel over vintage fotografie.
Zo op korte termijn heb ik geen foto kunnen scoren voor mijn tip van de dag, namelijk een must-see expositie in de Kring in Amsterdam. Het betreft een collectie foto' ... Klik voor gehele motivatie
22-9-2013Oskar Kokoschka
Potverdorie, wat wil ik hier graag heen!
Mijn allereerste werkstuk op de Academie ging over Egon Schiele, en natuurlijk kwamen Klimt en deze man ook voorbij.
Van Klimt en Schiele heb ik al vele malen het werk in levende lijve mogen aanschouwen, ... Klik voor gehele motivatie
21-9-2013Martin C. de Waal
Mensen! Vandaag om 17.00 is het zover: spoed u naar Gallery Punt WG, WG Plein te Amsterdam, alwaar de opening zal plaatsvinden van een groepsexpositie die ik samengesteld heb.
Tot 20.00 uur kunt u zich verlustigen aan een aantal bijzondere werken ... Klik voor gehele motivatie
20-9-2013Mark Manders
Over het nieuwe Stedelijk Museum Amsterdam is al veel(s te veel) geschreven dus in dat zakje kan nog wel een duit dunkt me.
In de vreemde met rare verhoudingen behepte nieuwe bovenzalen in die overigens van buiten weer geile badkuip, zijn een aan ... Klik voor gehele motivatie
19-9-2013John Lurie
Amsterdam Drawing gaat vandaag open voor het publiek.
Vorig jaar nog bescheiden van opzet, dit jaar verdubbeld qua oppervlakte. Is het de mooie lange ponttocht naar het NDSM terrein in Amsterdam waard?
Dat is onmogelijk te beantwoorden zo in z ... Klik voor gehele motivatie
18-9-2013Michiel van Nieuwkerk
Simon Vinkenoog door Michiel van Nieuwkerk is onderdeel van 'de Cultuurmuur'. De Cultuurmuur is een verzameling van 114 portretten van Amsterdamse cultuurmakers aangekocht door het Amsterdam Museum. Een groot deel hiervan verscheen de afgelopen jaren ... Klik voor gehele motivatie
17-9-2013Silvia B.
Een kunstenaar die ik al lang volg en gebracht heb op mijn eerste expo als curator is Silvia B.
Het waarom kunt U zien in de twee onderstaande reportages: veel kijkplezier nu op uw scherm en straks live in Rotterdam!
www.youtube.com/watch?v=SR ... Klik voor gehele motivatie
16-9-2013Julius Hofmann
WAARSCHUWING: deze ausstellung kan u hebberig maken.

Een schilderij kan je meteen pakken of langzaam maar zeker verleiden, één ding is zeker: het moet 'beklijven'.
Schilder Julius Hofmann maakt op slimme wijze gebruik van beide door romanti ... Klik voor gehele motivatie
15-9-2013Paul de Bois-Reymond
Mensen, van houtskool naar potlood, het is maar een kleine stap en die zetten we dan ook; gisteren in Ronmandos en vandaag in the Unruly gallery.
Jawel vandaag en vandaag alleen!
Na lezing spoedt u dus richting het werk van Paul du Bois-Reymon ... Klik voor gehele motivatie
14-9-2013Levi van Veluw
Soms word je geheel onverwachts aangenaam verrast.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Men loopt nietsvermoedend de gallery Ronmandos binnen.
Reden, het aanwezige jou bekende beeldige personeel te inviten voor je eigen expositie en dus nou niet dire ... Klik voor gehele motivatie
13-9-2013Mikael Jansson
Fantastisch om overweldigd te worden door het heerlijke effectbejag van loei grote prints van wel meters hoog. Letterlijk larger than life en dat geldt ook voor het onderwerp Iggy Pop, die als vanouds tekeer gaat voor de camera as if on stage.
Gek ... Klik voor gehele motivatie
12-9-2013Terry O´Neill
Waarom in het overweldigende kunstaanbod tweemaal dezelfde expositie aanstippen? Ik wil u het enkele dagen geleden door mij besproken kunstwerk toch niet onthouden; de Faye Dunaway foto door haar ex-husband Terry O'Neill.
Ik blijk dus in het bezit ... Klik voor gehele motivatie
11-9-2013Vincent van Gogh
Het zal u niet verbazen dat 'my pick of the day' de ontdekking van de 'nieuwste' Van Gogh is. Een beetje positieve sensatie is meer dan welkom in deze lastige tijden voor Den Schone Kunsten!
Dit alles in het zojuist verbouwde Van Gogh Museum met d ... Klik voor gehele motivatie
10-9-2013Fuyuhiko Takata
Ik heb een tekening in mijn bezit van de Japanse manga kunstenaar Shintaro Kago. Een klein jongetje keurig in het pak gekleed, wordt stevig in de neus geknepen door een volwassen hand: de manga versie van het huilende zigeuner jongetje.

Ik was ... Klik voor gehele motivatie
9-9-2013Terry O´Neill
Het nieuwe galerieseizoen in Amsterdam is afgelopen weekend van start gegaan en dat hebben we geweten; al had je een fietstaxi tot je beschikking dan nog had je alle worth seeing openingen niet af kunnen lopen / fietsen. Keuzes moeten gemaakt worden, ... Klik voor gehele motivatie
8-9-2013Dim Balsem
De waan van de dag die nu al wel iets langer duurt, namelijk al tientallen jaren, die van "Jong , Nieuw & Veelbelovend" is niet zo aan mij besteed.
Geef mij maar een doorwrocht werk waar jaren op gebroed is door een kunstenaar die niet anders wil ... Klik voor gehele motivatie
7-9-2013Rembrandt van Rijn (Rembrandt)
Gisteren had ik 'een hond in den pot' tip voor u, en vandaag een expositie die ook al gevaarlijk dicht tegen zijn einddatum aanloopt!
Je moet wel onder een steen hebben gewoond wil je niet van de Grote Peter de Grote tentoonstelling hebben gehoord ... Klik voor gehele motivatie
6-9-2013Edward Steichen
Ik moet wel eens aan de kinders van de internet generatie uitleggen wat de meerwaarde van het bekijken (of kopen!) van een echte orginele foto print is.
Immers je kunt met een hoge resolutie print alles these days zelf zu hause uit je eigen machin ... Klik voor gehele motivatie
5-9-2013Erwin Wurm
Mensen, we hebben een zeer mooie nazomer week! Daarom is mijn tip voor de dag en dus deze gehele week, de Beeldenroute door Amsterdam Zuid.
Wellicht minder spectaculair dan voorgaande jaren, in zoverre dat er niet één werk speciaal uitspringt, maa ... Klik voor gehele motivatie
4-9-2013Eelco Brand
Ik ben een sucker voor bomen in den kunsten en Eelco Brand heeft een nieuwe dimensie aan het 'genre' toegevoegd met zijn 3D modelling software!

Niet op dit plaatje te zien, daarvoor moet u toch echt de eerste tentoonstelling van Arti van dit ... Klik voor gehele motivatie
3-9-2013Eddo Hartmann
Huis Marseille is verbouwd maar wat interessanter is, het is een stuk groter geworden; het beslaat nu twee volledige panden. Goed nieuws dus voor iedereen die een wat uitgebreidere presentatie zou willen zien dan voorheen, nu zelfs met stijlkamers!Klik voor gehele motivatie
1-9-2013Philip Akkerman
Het nieuwe galerie seizoen komt eraan!
Torch galerie Amsterdam opent met een bijzondere tentoonstelling; zij vroegen Philip Akkerman een tentoonstelling samen te stellen met een motief uit zijn eigen werk als uitgangspunt.
Philip Akkerman is e ... Klik voor gehele motivatie


Klik voor lijst van geselecteerde kunstenaars op alfabet.

Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius