Karel van Mander  (1548-1606)

Karel van Mander was afkomstig uit het Vlaamse dorp Meulebeecke. Hij bezocht Rome in 1575 en Wenen in 1577. In 1583 vestigde hij zich in Haarlem, waar hij met Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem een academie oprichtte. Ze staan bekend als de Haarlemse maniëristen en werden vooral beďnvloed door de 16de-eeuwse Italiaanse kunst. Karel van Mander werd met zijn ‘Schilder-Boeck’ (1603-1604) vermaard als eerste Nederlandse kunsthistoricus. Nog steeds wordt de door hem verzamelde informatie over schilderende tijdgenoten veel geraadpleegd. Daarnaast was Van Mander zelf professioneel schilder, ontwerper van prenten, dichter en vertaler. En vermoedelijk was hij ook leermeester van Frans Hals.
Belangrijk is de uitvoerige berichtgeving in Van Manders Schilder-boeck over kunstenaars werkzaam in het Vaticaan en elders in Rome. In vele gevallen is Van Mander een unieke bron voor onze kennis van talloze Vlaams-Nederlandse kunstenaars die vóór, tijdens en na zijn eigen bezoek aan Rome aldaar vertoefden. Daaronder waren degenen met wie hij in Rome omging, zoals Gaspar Huevick, Jan Soens en de jonge Bartholomeus Spranger, maar ook een andere vriend, de vijftien jaar na Van Mander naar Rome gereisde Hendrick Goltzius, die toen al een beroemdheid was.
Ook zijn berichtgeving over Italiaanse kunstenaars te Rome, van Taddeo en Federico Zuccaro tot en met Caravaggio, is deels uit de eerste hand en betreft het werk van hem al dan niet persoonlijk bekende oudere en jongere collega's.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Broelmuseum, Kortrijk
Frans Hals Museum - Hof, Haarlem


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius