Hendrick Goltzius  (1558-1617)

De veelzijdige Haarlemse kunstenaar Hendrick Goltzius was in zijn tijd een internationale beroemdheid. Het meest bekend zijn Goltzius´ prenten: gedurfde composities met naakte figuren in elegante houdingen die een wervelend lijnenspel opleveren van ongekende technische perfectie. Daarnaast geldt Goltzius ook als een van Nederlands beste tekenaars vanwege zijn levensechte portretten in gekleurd krijt, zijn meesterlijke weergaven van landschap en natuur en de vorstelijke pentekeningen op zeldzaam groot formaat. Omstreeks 1600 stopte Goltzius met graveren en begon een loopbaan als schilder. Geïnspireerd door Italiaanse meesters schilderde Goltzius mythologische naakten in opvallende kleurstellingen en veelal in gewaagde erotische houdingen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Groninger Museum, Groningen
Frans Hals Museum - Hof, Haarlem
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel
Mauritshuis, Den Haag
Museum voor Religieuze Kunst (MRK), Uden
Rijksmuseum, Amsterdam
Teylers Museum, Haarlem


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius