Alexander Hugo Bakker Korff  (1824-1882)

Geboren in Den Haag. Overleden in Leiden. Alexander Hugo Bakker Korff neemt een aparte plaats in tussen de Nederlandse schilders van de 19de eeuw. Na een opleiding aan de Academie te Antwerpen en in Den Haag bij Cornelis Kruseman, legde hij zich aanvankelijk toe op bijbelse en mythologische voorstellingen met een romantisch-klassicistisch karakter. Vanaf de jaren vijftig brak hij echter met de academische conventies. Hij legde zich toe op genrestukjes op klein formaat waarmee hij internationaal furore maakte.
+ + lees meer...

In navolging van de Leidse fijnschilders uit de 17de en 18de eeuw schilderde hij in een minutieuze techniek en hechtte hij veel waarde aan een gedetailleerde stofuitdrukking. Zijn tafereeltjes van doorgaans oude dames in propvolle interieurs werden echter vooral gewaardeerd om hun ironie. In La fille du héros schilderde Bakker Korff een gezelschap van dames die elk op hun wijze een gesneuvelde militaire held gedenken. Veel aandacht schonk de schilder aan de karikaturale gezichtsuitdrukkingen van de gezelschapsdame die aan tafel de weduwe troost, van de melancholieke dochter in peignoir die vaders sabel en shako omklemt en van het cortége dames dat haar opwachting maakt.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Museum De Lakenhal, Leiden
Mauritshuis, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Kunsthandel A.H. Bies, Eindhoven
Kunsthandel Peter Pappot, Amsterdam
Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius