Lucas van Leyden  (1500-1533)

Geboren en overleden in Leiden. Geboortejaar is niet exact bekend (1494-1500). Zoon van de Leidse schilder Hugo Jacobsz. Na een eerste opleiding in het atelier van zijn vader ging Lucas in de leer bij de schilder Cornelis Engebrechtsz. Lucas van Leyden maakte al heel jong een stormachtige artistieke ontwikkeling door en werd al snel een succesvol schilder. Hij moet tot de welvarende Leidse burgerij behoord hebben, want hij was lid van twee schutterijen. Hij trouwde tussen 1526 en 1528 met een meisje uit een aanzienlijke familie, de burgemeestersdochter Lysbeth van Boschuysen. Het huwelijk bleef kinderloos. Lucas van Leyden stierf in 1533 in zijn geboortestad.
In 1521 ontmoette Lucas de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Diens gebruik van het clair-obscur en zijn composities zouden hem blijvend beïnvloeden. De Leidenaar was ook gefascineerd door Italiaanse kunst die in het Noorden in omloop was. Prenten naar ontwerp van Rafael vormden een bron van inspiratie. Lucas leerde met behulp van die prenten om het menselijk lichaam anatomisch juist en in allerlei houdingen weer te geven. Naast tekeningen en schilderijen ontwierp hij houtsneden en experimenteerde met de etstechniek. Hij ontwikkelde met alle invloeden van buitenaf een volledig eigen stijl, die onder andere gekenmerkt wordt door karaktervolle portretkoppen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Fondation Custodia / Collectie Frits Lugt, Paris
Museum De Lakenhal, Leiden
Rijksmuseum, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius