Pieter Lastman  (1583-1633)

Als jong schilder bracht Pieter Lastman enige jaren in Italië door. Dit vermeldde kunstenaarsbiograaf Karel van Mander in zijn ´Schilderboeck´ in 1604. Na zijn terugkeer in Amsterdam in 1607 gold Lastman als kenner van Italiaanse kunst. Pieter Lastman schilderde bijbelse en mythologische scènes, met veel aandacht voor het landschap. Hij had grote invloed op leerlingen en tijdgenoten en werd in de 17de eeuw veelvuldig geprezen. Vondel noemde hem zelfs ´de Apelles van onze eeuw´. Lastmans werk bracht in zijn tijd veel geld op. De Deense koning bestelde bij hem drie bijbelse voorstellingen. Later nam de roem van Pieter Lastman af en was hij vooral bekend als leermeester van Rembrandt van Rijn en Jan Lievens.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Mauritshuis, Den Haag
The National Gallery, London, WC2N 5DN
Museum het Rembrandthuis, Amsterdam
Rijksmuseum, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius