Gerard (De) Lairesse  (1641-1711)

Ook wel bekend als De Lairesse. De uit Luik afkomstige schilder Gerard Lairesse kwam in 1667 naar Amsterdam. Aanvankelijk onder de indruk van Rembrandt, raakte hij al spoedig geïnteresseerd in de Frans-classicistische kunsttheorie. Hij paste zijn schilderwijze aan zijn nieuwe ideeën aan en schilderde vooral klassieke onderwerpen in een heldere stijl. Lairesse vervaardigde veel kamerbehangsels en trompe-l´oeil plafondstukken op doek. Omstreeks 1690 werd Lairesse blind. Daarna wijdde hij zich aan de theorie van de kunst. De blinde schilder gaf voordrachten, die resulteerden in twee boeken: ´Grondlegginge der teekenkonst´ (1701) en ´Het groot schilderboeck´ (1707). Lairesses geschriften hadden veel invloed in de 18de eeuw, onder andere op Jacob de Wit.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Dresden
Mauritshuis, Den Haag
Rijksmuseum, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius