Herman van Swanevelt  (1600-1655)

De landschapsschilder Herman van Swanevelt werd in 1600 in Woerden geboren. Over zijn jonge jaren is weinig bekend, maar wel is duidelijk dat hij in het begin van de jaren 1620 in Parijs verbleef en vervolgens naar Rome reisde. Daar deelde Van Swanevelt een huis en werkte hij samen met de befaamde schilder van klassieke, zonnige landschappen Claude Lorrain. Ook werd hij lid van de Bentveughels, een destijds roemruchte club van Nederlandse, Vlaamse en Duitse schilders. Veel schilders ervan hadden een bijnaam; die van Van Swanevelt was ‘de Heremiet’. In 1646 trok Van Swanevelt weer naar Parijs, en in 1649 keerde hij voor een periode van drie jaar terug in Woerden. Vervolgens reisde hij opnieuw naar Parijs, waar hij tot zijn dood drie jaar later is blijven wonen.

Van Swanevelts fijnzinnig geschilderde landschapsschilderijen zijn altijd warm en zonnig, met blauwe luchten en groene uitzichten. Meestal zijn er bijbelse, mythologische of herdersfiguurtjes in te zien. Dat is ook het geval in zijn vele etsen, waarvan het Stadsmuseum Woerden er vijf in zijn bezit heeft.

Verder zijn er schilderijen van Van Swanevelt aanwezig in onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Bredius in Den Haag, het Louvre in Parijs en diverse collecties in Rome.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Stadsmuseum Woerden, Woerden


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)


Meer info over adverteren