Jan Asselijn  (1610-1652)

Geboren na 1610. De schilder Jan Asselijn was van Franse afkomst. Hij verhuisde in 1621 van zijn geboorteplaats Dieppe naar Amsterdam. Samen met Jan Both en Jan Baptist Weenix was Asselijn een van de belangrijkste Nederlandse Italianisanten. Vanaf 1635 verbleef hij gedurende ongeveer zeven jaar in Rome, waar hij deel uitmaakte van de zogenaamde ´schilderbent´, een groep Noordeuropese kunstenaars. Asselijns bijnaam luidde toentertijd ´Krabbetje´, vanwege zijn kreupele rechterhand. Asselijn schilderde vooral landschappen met ruïnes, herders en dieren, panorama´s, zeehavens en riviergezichten. Na zijn terugkeer in Nederland in de jaren ´40 bleef Asselijn italianiserende doeken schilderen. Daarnaast kwamen voortaan ook Hollandse onderwerpen aan bod, maar altijd met het Italiaanse, gouden licht.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Mauritshuis, Den Haag
Rijksmuseum, Amsterdam
Royal Academy of Arts, London


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius