Arjen Galema  (1886-1974)

Arjen Galema woonde en werkte, zoals zoveel Nederlandse schilders in die tijd, in Parijs van 1918 tot 1925. En ook Galema schilderde hier de typische grote stads onderwerpen, zoals het uitgaansleven, de kermis van Parijs en stadsgezichten. Na zijn terugkeer in Amsterdam was Galema een tijdlang leerling van de bekende schilder en lector aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, Georg Rueter, de vader van Maria Hofker- Rueter. Rueter had een grote invloed op Galema met zijn wat ingetogen impressionisme. De onderwerpen die Galema schilderde waren vooral landschappen, stillevens met bloemen en fruit, portretten en genre stukken. De genrestukken zijn vaak realistische taferelen, waarin zijn figuren zijn afgebeeld als warm gekleurde silhouetten zonder details. Een tijd lang werkte Galema in Zuid - Spanje. Hij vond zijn onderwerpen in Malaga en omgeving en op Mallorca, waar hij veel strandtaferelen vastlegde. Galema was ook grafisch ontwerper en illustrator en in de jaren ?30 maakte hij naam met affiches in een realistische stijl. Lange tijd had Galema een eigen reclame ontwerp- en screenbedrijf. Dit bedrijf deed ondermeer retouches in zwart-wit, kleur en fotochroom. Het bedrijf kreeg veel opdrachten op het gebied van het tekenen van voorwerpen, zoals bijvoorbeeld in advertenties. Galema tekende ook artikelen voor warenhuiscatalogi, zoals lingerie en schoenen. Tot 1972 maakte Galema schilderijen, etsen en pentekeningen voor onder andere de firma Bakker te Hillegom. En hij maakte de illustraties voor Elseviers encyclopedie van de Flora en Fauna. Galema en was lid van de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae en ontving de Willink van Collenprijs. Van 1943 tot zijn dood in 1974 woonde Arjen Galema in de Zomerdijkstraat.
Hij exposeerde bij tal van nationale- en internationale galeries, bedrijven en instellingen.
Werk van hem is opgenomen in talrijke binnen- en buitenlandse collecties van bedrijven, instellingen en particulieren.

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Art du Nord, Winsum
Het Interbellum Kunstbemiddeling, Ouderkerk a/d Amstel
Kunsthandel Dolf D. van Omme, Amsterdam
Ruud van der Velden Kunst, Rotterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius