Mieke de Waal  (1956)  

Mieke de Waal is bekend om haar “soft sculptures” : autonome kunstwerken in de vorm van kimono’s en jurken, die niet zijn bedoeld als draagbaar kledingstuk. De meeste kimono’s zijn reusachtig groot, terwijl de jurkjes de maat kunnen hebben van kinderkleren. Elk werk vertelt een uniek verhaal. Soms is daarbij vooral de schilder Mieke de Waal aan het woord met acryl en inkt op doek op canvas. Maar vaak maakt ze ook gebruik van gedrukte informatie op papier: oude (school)kaarten, tijdschriftartikelen en gravures, die na een voorbehandeling in delen aan elkaar worden gestikt. De soft sculptures staan voor haar, mede door hun ‘lichaamsvorm’, symbool voor de mens, waarbij de voorstelling verwijst naar een relatie tussen mens en omgeving. De monumentale kimono’s verbeelden vooral thema’s als de verbondenheid, relaties of conflicten tussen mens en natuur of tussen mens en de ruimtelijke omgeving. Jurkjes kunnen verwijzen naar onze geschiedenis: ontdekkingsreizen, kolonisatie en slavenhandel.

Mieke de Waal is opgeleid als cultureel antropologe (Universiteit van Amsterdam) èn als kunstenaar (Hogeschool voor de Kunsten & Nieuwe Akademie, Utrecht). Veel van haar ‘soft sculp[tures’ bevinden zich in bedrijfs- en publieke collecties, waaronder die van diverse gemeentes, de Gasunie (Groningen), AMC, Amsterdam, en de Gezondheidsraad (Den Haag).

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius