Maria Vanhoof  (1952)

Maria Vanhoof is woonachtig in Nederland sinds 1973 en ze heeft haar opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg in de periode 1992 en 1997. Sindsdien is ze actief als beeldend kunstenaar. Haar atelier, gevestigd in Tilburg Oud-Noord, maakt deel uit van het complex Superstedeke. Het aantrekkelijke van het werk van Maria Vanhoof is de toegankelijkheid, de esthetische kleurstellingen en de poëtische toon. Ze drukt zich graag uit in textiel. Zo maakt ze handgedraaide hals- en torsodecoraties van katoen, wol en zijde. De collectie ‘Asahbi’, bestaande uit vervaarlijke slangensnoeren, is daar een sprekend voorbeeld van. Het maken is een bijna meditatieve bezigheid. De sieraden zijn niet alleen handgemaakt maar ook handgevoeld en -doorvoeld. Haar streven is om ieder sieraad de juiste lading mee te geven.
Met haar schilderijen zit ze op hetzelfde spoor. De techniek en het medium zijn verschillend, maar ook hier gaat het om een zoektocht naar binnen. Belangrijke elementen in haar tweedimensionale werk zijn gelaagdheid en vergankelijkheid. In een voortdurend proces van verf aanbrengen en deels weer weghalen bouwt zij een beeld op.
‘Ik schrijf mijn eigen handschrift. Niet bewust, maar wel in uiterste concentratie. Ik laat me door mijzelf verrassen, leren en inspireren tegelijkertijd. En ik hoop dat mensen voelen dat wat ik uiteindelijk ook tot mijn eigen verbazing maar bovenbreng, van een diepe affectieve waarde is, letterlijk.”

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius