Wilhelmina Douglas Hawley  (1860-1958)

Ze groeide op in de stad New York. Daar studeerde ze vanaf 1880 aan de Art Students League of New York. Enige jaren later werd zij de eerste vrouwelijke vice-voorzitter van deze progressieve kunstacademie. In 1892 vertrok ze op 32-jarige leeftijd naar Parijs om haar kunstopleiding voort te zetten. Ze ontmoette er vele schilders en exposeerde regelmatig, bijvoorbeeld op de jaarlijkse Parijse Salon. In de zomermaanden trok ze, net als vele andere Amerikaanse postimpressionisten, naar Nederland om er te schilderen en om summer courses te geven. Zo werd zij een vaste bezoeker van het Zuid-Hollandse dorp Rijsoord. In dit boerendorp onder de rook van Dordrecht logeerde ze in de plaatselijke herberg, waar op de eerste verdieping een kunstenaarsatelier was ondergebracht. Wilhelmina schilderde en aquarelleerde er vooral de dorpsbewoners: vrouwen in klederdracht, moeders met kinderen en mensen aan het werk in de vlasindustrie. In het traditionele Hollandse dorp baarde zij regelmatig opzien. Zo verplaatste zij zich op ultramoderne wijze per fiets. Tijdens een roeitocht over de rivier de Waal ontmoette ze Bastiaan de Koning. Het paar trouwde in 1901 en drie jaar later werd Wilhelmina op 44-jarige leeftijd moeder. Na een artistieke carrière van vijfentwintig jaar stopte zij met schilderen om zich te wijden aan haar gezin. Wel bezocht zij nog regelmatig Parijs en New York om tentoonstellingen en haar vrienden uit de kunstwereld te bezoeken.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius