Jacques François Carabain  (1834-1924)

De in Amsterdam geboren schilder Carabain behoorde tot de generatie van 19de-eeuwse stadsgezichten-schilders waarvan ook Cornelis Springer en Willem Koekkoek deel uit maakten. Hij woonde en werkte tot 1880 in Amsterdam en vertrok daarna naar Brussel waar hij in 1924 op hoge leeftijd is gestorven. Veel van zijn stadsgezichten zijn gemaakt in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, maar ook Nederlandse steden of landschappen hebben hem geboeid. Het schilderij dat hij omstreeks 1870 in Den Bosch maakte roept direct herkenning op aan de nog altijd herkenbare situatie. De noordkant van de markt is met veel aandacht voor details weergegeven. Op de achtergrond zien we de Sint-Jan onder een meesterlijk geschilderde wolkenlucht. De voorgrond is gestoffeerd met een levendige voorstelling van markttaferelen, de typisch Brabantse hoogkarren, spelende kinderen, honden, kooplui en een man met hondenkar. De krachtig geschilderde voorgrond met overheersend donkere tonen steekt scherp af tegen de lichtere architectuur en de in sferisch perspectief geschilderde Sint-Jan. Dat geeft aan de voorstelling een grote diepte waardoor de beschouwer het gevoel krijgt in het schilderij te worden opgenomen.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Het Noordbrabants Museum, Den Bosch


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius