Jan te Wierik  (1954-2002)

Geboren te Hengelo 17 maart 1954. Jan gebruikt doorgaans voor zijn werk diverse materialen. Werkt op alle ondergronden die hij daarvoor geschikt acht. Olieverf, acrylaten, pigmenten en lakacryl kan hij afzonderijk gebruiken, maar een combinatie hiervan, waardoor de meest bijzondere effecten optreden, zal hij niet schuwen. Hij denkt niet na en gaat terug naar het kind zijn en brengt op een zodanige speelse wijze een compositie tot stand die abstrakt kan zijn maar ook figuren, fabeldieren en landschappen op kunnen roepen die uitsluitend het denkvermogen van een kind kan evenaren. Kort samengevat Jan is een kunstenaar die al zijn oergedachten van binnen uit vorm geeft op het doek. Uit zijn werk spreekt dan ook beklemming, hilariteit, tragiek, liefde en verdriet maar nooit berusting. Hij leeft voor de kunst en een bepaalde drijfveer in hem draagt ertoe bij dat alles wat hij voelt, meemaakt, ondervindt en ziet in zijn eigen vorm een beeld moet geven. Jan te Wierik exposeerde ondermeer in Amsterdam, Deventer, Groningen, Laren (Singermuseum), Enschede (Rijksmuseum Twente), Bocholt (Duitsland), Epe (Duitsland), NewYork (VS) etc. Jan te Wierik is op 24 augustus 2002 overleden.

Het grootste deel van zijn artistieke leven bracht Jan te Wierik door in Haaksbergen.
In het “pand Ten Broeke”, een “krakerswoning”aan de Parallelweg pionierde hij vanaf midden jaren zeventig. Daar begon hij als beeldhouwer. Eerst met zandsteen, later in beton.
Omdat het beeldhouwen te zwaar werd, wisselde hij hamer en beitel in voor de kwast.
Later verhuisde hij via een rijtjeswoning naar het buitengebied in Rekken, waar hij tot zijn dood woonde en werkte.

Zijn eerste schilderwerken waren abstract, opgebouwd met heftige streken in ongekend fel contrasterende kleuren, iets dat tot het laatst toe zij handelsmerk bleef.

Eind jaren tachtig volgden andere technieken en materialen. Hij werkte op alle ondergronden die hij daarvoor geschikt achtte. Olieverf, acrylaten, pigmenten en lakacryl kon hij afzonderlijk gebruiken, maar ook een combinatie hiervan, waardoor de meest bijzondere effecten optraden, schuwde hij niet. Hij dacht niet na en ging terug naar het kind zijn en bracht op een zodanige speelse wijze een compositie tot stand die abstract kon zijn maar ook mensen , fabeldieren, figuren, objecten en landschappen op konden roepen die uitsluitend het denkvermogen van een kind kon evenaren.

Kort samengevat Jan was een kunstenaar die al zijn oergedachten van binnen uit vorm gaf op het doek. Uit zijn werk spreekt dan ook beklemming, grilligheid, hilariteit, tragiek, liefde en verdriet maar nooit berusting.Hij leefde voor de kunst en een bepaalde drijfveer in hem droeg ertoe bij dat alles wat hij voelde, meemaakte, ondervond en zag in zijn eigen vorm een beeld moest geven. Zelf zei hij: “Schilderen is voor mij een manier van leven, het zoeken naar een waarheid!”

Te Wierik was altijd wars van sterallures. Integendeel, hij had juist voortdurend oog voor de zwakkeren. Hij stelde regelmatig een doek beschikbaar voor een goed doel en hielp beginnende kunstenaars op weg.

Jan te Wieriks werk geniet grote bekendheid. Hij exposeerde ondermeer in Amsterdam, Deventer, Groningen, Laren (Singermuseum), Enschede (Rijksmuseum Twente), Bocholt (Duitsland), New York (VS) etc.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende kunstuitlenen hebben werk in hun collectie:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo
Kunstuitleen Forum Art Voorburg, Voorburg
Galerie & Kunstuitleen de Pook, Hengelo
Arto Imago Kunstuitleen, Uden

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo
Kunstgalerie Arnold, Gasselternijveen
Van Bellen Art, Willemstad
Kunst centrum Haarlem, Haarlem
SBK Amsterdam KNSM, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)


Meer info over adverteren