Louis Anquetin  (1861-1932)

In de 19de eeuw werd de Franse kunstenaar Louis Anquetin gezien als de grootste belofte van zijn generatie. Hij was een van de voorlopers van het post-impressionisme en zijn werk heeft grote invloed gehad op de kunstenaars om hem heen en de generaties na hem, zoals De School van Pont-Aven en Les Nabis. Louis Anquetin behoorde tot een kunstenaarsgroep waar onder anderen Vincent van Gogh, Paul Gauguin, George Seurat, Emile Bernard en Henri de Toulouse-Lautrec bij hoorden, en die door Van Gogh de schilders van de Petit Boulevard werd gedoopt. Met zijn cloisonnistische werken (schilderijen waarin onder invloed van de Japanse prentkunst en glas-in-loodramen pure kleurvlakken van zware contouren werden voorzien) maakte Anquetin razendsnel naam als vernieuwer in de Parijse kunstwereld. Zijn kenmerkende rusteloze innovatiedrift dreef hem constant naar nieuwe stilistische richtingen.
In 1889 verplaatste Anquetin zijn studio van het alternatieve kunstenaarsnest Montmartre naar de meer wereldse Rue de Rome, waar hij zijn onderwerp vond in mysterieuze nachtvlinders, gevangen in elegante vormen en fijne contouren. Vrouw op de Champs-Élysées bij nacht is hier een prachtig voorbeeld van.
1891 werd een absoluut topjaar voor de kunstenaar. Hij toonde tien werken op de belangrijkste tentoonstelling voor moderne kunstenaars de Salon des Indépendants waaronder Vrouw op de Champs-Élysées bij nacht. De Parijse kunstcritici prezen het werk uitvoerig als een van de hoogtepunten van dat tentoonstellingsseizoen en een kapitaal stuk binnen Anquetins oeuvre.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Van Gogh Museum, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius