Theo Kurpershoek  (1914-1998)

De jaren na de Tweede Wereldoorlog waren doorslaggevend voor de ontwikkeling van Theo Kurpershoek. De uitstekend opgeleidde graficus en leerling van H. Campendonk aan de Rijksacademie van Amsterdam, kwam vanaf 1946 met zijn kameraad Nicolaas Wijnberg in een maalstroom van gebeurtenissen terecht met als inzet het machtsevenwicht tussen de drie kunstenaarsgroepen «CoBrA», «Vrij Beelden» en zijn eigen groepering «De Realisten». Als woordvoerder voor deze laatste groep streed hij voor de figuratie binnen de schilderkunst. Maar de musea, met name directeur Sandberg van het Stedelijk Museum Amsterdam, kozen voor de groep «CoBrA», waarbij de andere groepen op een zijspoor raakten.

Een lange periode van werkzaamheden volgde; als docent, reclametekenaar, boekbezorger en typograaf. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Begin jaren ’70 legde hij zich meer toe op het vrije kunstenaarschap en onderging nogmaals een stormachtige ontwikkeling onder invloed van Bonnard en Vuillard, die zijn stijl opgewekter, Franser maakte, terwijl hij oorspronkelijk Duits georiënteerd was.

Zijn werk kenmerkt zich door een virtuoos kleurgebruik en geraffineerde composities. Nu ontstonden de schitterendste werken die hem uiteindelijk de huidige positie bezorgden als één der allergrootsten van de naoorlogse figuratieve schilders. In die zin hoort hij helemaal thuis in de stal van het Henriëtte Polak Museum in Zutphen, waar al jaren volgens een consequent programma klassieke naoorlogse figuratieve schilders worden getoond; o.a. Bayens, De Kat, Oepts, Verwey en Wijnberg. Vanuit dit consistente Zutphense programma kreeg Kurpershoek eerst ná zijn dood de erkenning die hij verdiende.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Paol & Co. Fine Art, Hilversum, Hilversum

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Henriette Polak, Zutphen

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)


Meer info over adverteren