Anton Rooskens  (1906-1976)

Geboren in Griendtsveen. Overleden in Amsterdam. Anton Rooskens bezocht van 1924 tot 1934 de technische school in Venlo en ging daarna in de leer bij een instrumentenbouwer. In 1935 vestigde hij zich in Amsterdam. Als schilder was hij autodidact. In het werk, dat hij in de dertiger jaren maakte, voornamelijk landschappen, is de invloed van Van Gogh overheersend.
+ + lees meer...

In 1945 bezocht Rooskens de tentoonstelling ´Kunst in vrijheid´ in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij werd geconfronteerd met Afrikaanse sculpturen en voorouderbeelden uit Nieuw-Guinea. De vereenvoudigde strakke vormen van deze kunst zijn terug te vinden in zijn werk van vlak na de oorlog waarin waarschijnlijk ook sprake is van beďnvloeding door het kubisme. Sinds 1946 had Rooskens regelmatig contact met Appel, Corneille en Brands. In 1948 leerde hij Constant kennen en was in hetzelfde jaar mede-oprichter van de Nederlandse Experimentele Groep die later opging in Cobra. Rooskens nam deel aan de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in 1949. Onmiddellijk daarna trok hij zich terug uit de beweging.

Het contact met Cobra bleek voor Rooskens zeer stimulerend. Hij ontwikkelde een eigen taal van magische tekens in indringend zwart, geel, oker, blauw en rood en schilderde composities waarin maskers, schilden en godenbeelden verstrengeld raken in een wirwar van spontaan neergezette kleurvlakken en lijnen, die ondanks dat toch een zeker evenwicht bezitten.

In 1954 schilderde hij onder invloed van Afrikaanse kunst korte tijd in een geometrische stijl. Vanaf 1956 zette hij in een steeds bewogener trant abstracte tekens op grote doeken waarin de met forse streken opgebrachte zwarte verf een prominente aanwezigheid heeft. Halverwege de jaren zestig doken de aan de Cobra-periode herinnerende fantasiewezens weer op en werden de schilderijen wat lichter van toon. Van Rooskens, die een grote belangstelling voor etnografie had en herhaaldelijk reizen maakte naar Afrika, de Verenigde Staten, het verre Oosten en Groenland, is vanaf het einde van de jaren vijftig regelmatig werk te zien geweest op diverse nationale en internationale tentoonstellingen, waaronder een in 1976-1977 door Nederland, België en Duitsland reizende retrospectieve.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Jaski Gallery, Amsterdam
Tom Okker Art, Hazerswoude-Dorp

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen
Dordrechts Museum, Dordrecht
Stedelijk Museum Schiedam, Schiedam
SCHUNCK*, Heerlen

De volgende kunstuitlenen hebben werk in hun collectie:
LiNK art company B.V., Schiphol

Vertegenwoordigd in de volgende bedrijfscollecties:
TNT Post Kunstcollectie, Den Haag

De volgende instellingen hebben werk in stock:
HDVcollect Kunstcollectie, Hoofddorp
Gallery Heede & Moestrup, Copenhagen
Galerie Klif ART, Den Hoorn-Texel
Kunstmakelaardij Metzemaekers, Oirschot
Kunsthandel Peter Pappot, Amsterdam
Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam, Reflex Modern Art Gallery, Amsterdam
Galerie De Waerdery,
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht & Maastricht), Utrecht
Witteveen ~ visual art, Amsterdam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius