Johann Georg van Caspel  (1870-1925)

Van Caspel was een zeer veelzijdig kunstenaar. Naast kunstschilder was hij grafisch ontwerper, lithograaf tekenaar, meubelontwerper en architect. In 1889 deed hij toelatingsexamen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Daarna kwam hij werken op het atelier van zijn leermeester Maurits van der Valk. Na enige jaren het beroep van figuur- en portretschilder te hebben uitgeoefend, kwam hij in aanraking met drukkerij Amand in Amsterdam. Voor deze firma zou hij in de komende jaren een aantal affiches maken. Ook was hij boekbandontwerper en verzorgde kalenders en reclamefolders.De kunstenaar werd vooral bekend om zijn affiches.

Van Gaspel was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Zijn portretten, waaronder dit fraaie portret, behoren tot zijn vroege werk. Hij portretteerde in het Gooi en in Amsterdam vele notabelen zoals onder andere de mede oprichter van de SDAP Henri Polak.


In 1903 vestigde van Caspel zich in Laren en diende daar een aanvraag in voor het bouwen van een door hemzelf ontworpen landhuis. Uiteindelijk resulteerde deze activiteit in het ontwerpen en laten bouwen van dertig landhuizen en villa┤s in Blaricum en Laren. Zijn stijl van bouwen was ge´nspireerd door de bekende architect Karel de Bazel.

In 1990 organiseerde het Amsterdams Historisch Museum een expositie over het leven en werk van deze kunstenaar.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

(advertentie)


Meer info over adverteren