Luis Filçer  (1927)

Luis Filçer (geboren in Oekraïne) begon zijn schilderstudie aan de belangrijkste kunstacademie in Mexico, de Academia de San Carlos, toen hij 17 jaar oud was, en studeerde later op de privéschool van de bekende leraar José Bandasano. In 1949 won hij bij zijn eerste deelname aan een wedstrijd voor Mexicaanse schilderkunst de zilveren medaille, om daarna in 1950 en 1953 tweemaal een gouden medaille te behalen. Hij vertegenwoordigde Mexico in drie biënnales, in Chili, Japan en Engeland. Het is ook in deze periode dat hij een Mexicaanse studiebeurs ontvangt om in Frankrijk, Italië en Nederland gedurende twee jaren aan verschillende kunstacademies te werken. Hij neemt ook deel aan een van de belangrijkste groepsexposities, georganiseerd door het museumpaleis voor schone kunsten "Meesterwerken van de Mexicaanse Kunst", die 15 jaar lang over de wereld reist.

Filçer blijft naar Europa reizen en vestigde zich voor een periode van twintig jaar in Nederland, hij bleef echter steeds terugkeren naar Mexico en vele andere landen om zijn vele tentoonstellingen te houden.

In 1988 neemt hij deel aan een groepsexpositie "Twintig expressionistische kunstenaars" in het Grand Palais in Parijs. In 1990 stelt hij tentoon in het Museum voor Moderne Kunst te Mexico City ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het museum. In 1994 heeft hij zijn grootste expositie tot nu toe in het museum voor hedendaagse kunst van de universiteit van Mexico City. In dit museum, met 2.500 m2 expositieruimte het grootste van Latijns Amerika, wordt zijn werk van vele jaren geëxposeerd.

Heden ten dage woont hij in Mexico, maar hij blijft reizen om zijn tentoonstellingen bij te wonen. Het aantal van zijn tentoonstellingen heeft thans de 200 overschreden. Hij schildert de tegenstellingen in de mens op zowel het sociale en economische als het religieuze vlak. Hij houdt ervan zijn eigen ervaringen van het leven van alledag te schilderen en is altijd op zoek naar een betere toekomst.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Hammerstein Collection, Eindhoven
Galerie Helga Hofman, Alphen aan den Rijn
JANSEN & KOOY, Warnsveld
Jaski Gallery, Amsterdam

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Alberts Kunstuitleen Almelo, Almelo
Hammerstein Collection, Eindhoven
Art Center de Raay, Baarlo
Kunst centrum Haarlem, Haarlem
Art Zaanstad, Zaandam


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius