Alberto Giacometti  (1901-1966)

Alberto Giacometti wordt in 1901 geboren in Val Bregaglia, Zwitserland en groeit op in Stampa, een dorp daar niet ver vandaan. Als zoon van een postimpressionistische schilder wordt hij al jong aangemoedigd zich te ontwikkelen als tekenaar, schilder en beeldhouwer.In 1919 en 1920 zat hij op de Kunstacademie in Geneve. Hij heeft daarna ook een tijd in Parijs gewoond, waar hij onder meer bevriend was met André Masson en later Picasso.
In zijn vroege schilderijen, waaronder zijn zelfportret uit 1921, is duidelijk de invloed van Cézanne zichtbaar.
+ + lees meer...

Na een studie in Geneve verhuist hij naar Parijs en gaat aan de Académie de la Grande Chaumière in Montparnasse studeren. Na experimenten met de kubistische vormentaal en die van de primitieve Afrikaanse kunst (waaronder ´Lepel vrouw´ uit 1926) begint hij surrealistische werken te maken.

Wanneer Giacometti zijn werk ´opgehangen bol´ exposeert wordt hij ontdekt door de surrealisten en er volgen meer surrealistische meesterwerken waaronder ´Het paleis om 4 uur in de ochtend´ en ´Het Onzichtbare object´. Na 1935 keert Giacometti de surrealistische beweging de rug toe.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt duidelijk dat Giacometti een nieuwe weg ingeslagen is. Hij creëert langgerekte uitgemergelde figuren en mede door zijn huwelijk met Annette Arm, die graag voor hem poseert, wordt voortaan de menselijke verschijning een van zijn hoofdthema´s. Zijn figuren worden vaak in verband gebracht met de existentiële beweging van o.a. schrijver en filosoof Jean Paul Sartre, met wie Giacometti bevriend was.

Aan het einde van zijn leven, in 1965, bezoekt hij New York, waar het Museum of Modern Art een expositie van zijn werk inricht.

In de surrealistische werken van Giacometti spelen het onbewuste, dromen, erotiek en geweld een grote rol. De dunne verticale figuren zijn kenmerkend voor zijn werk van na de Tweede Wereldoorlog.

Alberto Giacometti was een Zwitsers surrealistisch beeldhouwer en schilder. Hij speelde een belangrijke rol in het existentialisme. Veel van zijn mens- en diersculpturen kenmerken zich door een smal, ´breekbaar´ uiterlijk.

Giacometti volgde een opleiding aan de kunstacademie in Genève. In mei 1920 bezocht hij de Biënnale van Venetië, die hem zeer inspireerde. Vanaf 1922 leefde en werkte hij in Parijs, in de wijk Montparnasse. Hij verkeerde daar in het gezelschap van onder andere de schilders Joan Miró, Max Ernst en Pablo Picasso en de schrijvers Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, Paul Eluard en André Breton. Zijn eerste expositie volgde in 1927 in Zürich. Gedurende de Tweede Wereldoorlog leefde Giacometti in Genève waar hij zijn latere echtgenote Annette Arm ontmoette. Na terugkeer in Parijs trouwden zij in 1949 en brak Giacometti´s meest productieve periode aan met zijn vrouw als muze en voornaamste model. Al snel kreeg Giacometti enkele belangrijke exposities, waaronder in de Pierre Matisse Gallery in New York. Tijdens de Biënnale van Venetië van 1926 ontving Giacommetti de Grote Prijs van de Beeldhouwkunst. Hij overleed in 1966 aan de gevolgen van een hartziekte en chronische bronchitis. Hij werd begraven te Borgonovo, dicht bij zijn ouders. Tegenwoordig is zijn werk te vinden in de collecties van vele belangrijke musea.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Claude Bernard Gallery, New York City, 10021 NY
Spiegeling Art, Amsterdam
Van de Weghe Fine Art, New York

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Fondation Beyeler, Riehen / Basel
Guggenheim Museum New York, New York, NY
Von der Heydt-Museum Wuppertal, Wuppertal
Kröller-Müller Museum, Otterlo
Wilhelm Lehmbruck Museum, Duisburg
Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk
Städelmuseum, Frankfurt am Main
Kunsthaus Zürich, Zürich

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Barbara Mathes Gallery, New York
Galerie Beyeler, Basel

Aangesloten bij Pictoright, Amsterdam.


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius