Jan Mankes  (1889-1920)  

Het oeuvre van Jan Mankes (geboren in Meppel 1889 – gestorven in Eerbeek 1920) omvat ongeveer tweehonderd schilderijen, vijftig prenten en honderdtwintig schetsen en tekeningen. Kenmerkend is zijn grote liefde voor de natuur die tot uitdrukking komt in een bijzondere aandacht voor het detail. Meer dan de helft van zijn werken heeft met de natuur te maken. Vooral vogels waren aanvankelijk zijn favoriete onderwerp. Zijn motieven zijn vaak donkere gekleurde vogels zoals kraaien, kerkuilen en torenvalken en lichte, vaak witte dieren zoals geiten, paarden, hanen etc. Het meest bekende hiervan is het schilderij ‘Jonge witte geit’ (1914), een onderwerp dat hij ook in tekeningen verschillende malen heeft vastgelegd. Daarnaast zijn er (zelf)portretten, figuurstukken, stillevens, interieurs en landschappen. ‘Zelfportret met uil’ (1911) is een bekend werk.

De Knijpe
Vanaf 1909 tot 1915 woonde Jan Mankes met zijn ouders in De Knijpe bij Heerenveen. In die periode, in een woning aan de Schoterlandse Compagnonvaart, op een half uur afstand van de bossen van Oranjewoud, te midden van zijn kippen, ganzen en geiten, ontstond het merendeel van zijn ‘verstilde’ meesterwerken. Vooral uit titels als ‘Woudsterweg bij Oranjewoud’ (1912), ‘Weg langs Schoterlandse Compagnonsvaart in de Knijpe’ (1914) en ‘Ouderlijk huis in De Knijpe’ (1914) spreekt de grote verbondenheid van Mankes met het Friese platteland. Al in zijn jeugd zwierf hij tijdens logeerpartijen bij zijn grootouders veel door de omgeving van De Knijpe. Later was hij ook nog een aantal jaren in deze streek actief als schilder. Impressies van zowel de natuur als de veelal armoedige omstandigheden waarin de mensen aan het begin van de vorige eeuw in deze streek leefden, heeft Mankes op realistische en vaak gevoelige wijze in zijn werk weten vast te leggen. Zo toont ‘Douwe op spade’ (1915) een oude landarbeider die moe van het wroeten in de aarde, zwaar op zijn spade leunt. De armoede spreekt zowel uit de realistische manier waarop Mankes de verschoten en met stukken opgelapte kleding heeft weergeven, als uit de door hem gebruikte aardkleuren.

In 1915 trouwde Mankes met de theologe Annie Zernike, de eerste vrouwelijke dominee in Nederland. Zij vestigden zich in 1918 in het bosrijke Eerbeek om verlichting te zoeken voor de tuberculose waaraan Mankes leed. In de korte perioden waarin Mankes zich goed voelde, was hij onafgebroken aan het werk. In 1920 werd duidelijk dat herstel van zijn ziekte uitgesloten was. Hij overleed in datzelfde jaar op dertigjarige leeftijd.

Exposities (komt nu voorbij)

De volgende instellingen bieden werk aan en organiseren exposities:
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht, Zeist & Eindhoven), Utrecht

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Belvédère, Heerenveen, Oranjewoud
Drents Museum, Assen
Fries Museum, Leeuwarden
Groninger Museum, Groningen
Museum Henriette Polak, Zutphen
Museum Arnhem tijdelijk in De Kerk, Arnhem
Museum Møhlmann, Appingedam
Museum MORE, Gorssel
Rijksmuseum Twenthe (RMT), Enschede
Museum de Wieger, Deurne

De volgende kunstuitlenen hebben werk in hun collectie:
LiNK art company B.V., Schiphol

De volgende instellingen hebben werk in stock:
Galerie Klif ART, Den Hoorn-Texel
Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede
Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht, Zeist & Eindhoven), Utrecht


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>